Recept: segedin golaž
Segedin golaž je ena od jedi iz kislega zelja in mesa, ki so se trdno usidrale na naših krožnikih, priljubljen je na Madžarskem, od koder izhaja, pa v državah srednje Evrope in Balkana. Tudi v nemško govorečih deželah ga radi postrežejo. Po večini ga pripravljamo s svinjskim mesom, čeprav naj bi bil v originalni različici iz govejega.
Uporabimo tisto, ki nam bolj ustreza, bo pa s svinjino hitreje pripravljen. Če ne maramo, da se zelje preveč razkuha, ga dodajmo pol ure prej, preden bo meso mehko. Obvezna sestavina je mleta rdeča paprika, sladka ali pekoča, po okusu.
Za 4 osebe:
500–600 g svinjskega plečeta ali bočnika
1 kg kislega zelja
1 velika čebula
3 stroki česna
sol, poper, olje
lovorjev list, kumina, mleta rdeča paprika
Meso narežemo na za grižljaj velike kocke. V kozici segrejemo olje in nanj stresemo meso. Na hitro popražimo z vseh strani in preložimo v drugo posodo. Česen in čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Čebulo stresemo na olje, v katerem smo pražili meso, in jo svetlo zarumenimo. Dodamo česen in počakamo, da zadiši. Potem v lonec vrnemo meso in dušimo 15 minut. Dodamo rdečo papriko, lovor in kumino ter popramo. Premešamo, dodamo kislo zelje in zalijemo z vodo, da bo jed pokrita. Zavremo in kuhamo približno pol ure. Solimo po potrebi, običajno je zelje dovolj slano.