ZAČIMBE SO KLJUČNE
Shramba spomina: zelenjavni namaz (RECEPT)
Se še spomnite, kako je, ko povabiš nekaj ljudi, naj pridejo okrog, ker se že dolgo niste dobili?
Odpri galerijo
Ob tem receptu sem imela v mislih druženje. Se še spomnite, kako je, ko povabiš nekaj ljudi, naj pridejo okrog, ker se že dolgo niste dobili. Po navadi vsak kaj prinese s seboj, domač melisin sirup, mlado vino, čips z bencinske, gostitelj pa se izkaže s prigrizkom. Zelenjavni namaz bi bil odličen za takšno priložnost. Glavni sestavini namaza sta por in brokoli, sezonska zelenjava, ki jo imamo v hladilniku. Uporaben bo tudi tisti brokoli, na katerega ste malo pozabili in ni več najlepši. Oboje spečete v pečici, da kuhinja lepo diši po prijaznosti gospodinje, in radodarno začinite. To je skoraj vse, brez posebnega truda.
Še najbolj pomemben del tega recepta so začimbe. Čili ima povsod oboževalce. Svež, rdeč ali še zelen, se lepo speče v pečici, suhega dodajte raje na koncu. Na koncu pride v namaz tudi zrnata gorčica. Vedno jo imam v hladilniku, ko jo potrebujem, je namreč nenadomestljiva. V starih časih je bila v kuhinji tako običajna kot peteršilj. Gorčico pripravijo iz bolj ali manj mletih gorčičnih semen in raznih dodatkov, predvsem kisa.
Če bi radi vedeli, kaj je v vaši gorčici, je najboljše, da jo pripravite sami. Gorčična semena za dan ali dva namočite v jabolčnem kisu, tako se sprosti njihova aroma. Na sto gramov nalijte približno 150 ml zelo blagega, domačega jabolčnega kisa, toliko, da so semena dobro zalita, raje malo čez. Če je kis močno kisel, ga po občutku razredčite s prevreto in ohlajeno vodo, tudi pol pol.
Namočena semena zmeljite v majhnem blenderju. Kisa naj bo le toliko, da mikser lahko obrača. Pol semen lahko pustite celih, po želji. V blender dajte še fino zdrobljen klinček, žličko sladkorja (najboljši, karamelni okus bo dal muscovado), četrt žličke kurkume in ingverja v prahu (za barvo in zdravje) in malo soli. Nekateri dodajajo tudi olje. V zmogljivem blenderju se bo naredila gladka pasta. Za zrnato gorčico, v katero na koncu vmešate prihranjena cela namočena semena, je treba uporabiti manj zmogljiv blender ali pa sekljalnik. Lahko se zgodi, da jo boste kar samo mazali na kruh, tudi to bo v redu. Ne pozabite pa na družabnost, za današnjega Martina oziroma zase.
Mi smo zvlekli v sobo vse bolj udobne stole, pripravili projektor in ga usmerili v belo steno. Zbrana domača družba si bo zvečer ogledala projekcijo filma. Vstopnice že imamo, prigrizek je v pečici. Za druženje se je bilo treba vedno potruditi.
Še najbolj pomemben del tega recepta so začimbe. Čili ima povsod oboževalce. Svež, rdeč ali še zelen, se lepo speče v pečici, suhega dodajte raje na koncu. Na koncu pride v namaz tudi zrnata gorčica. Vedno jo imam v hladilniku, ko jo potrebujem, je namreč nenadomestljiva. V starih časih je bila v kuhinji tako običajna kot peteršilj. Gorčico pripravijo iz bolj ali manj mletih gorčičnih semen in raznih dodatkov, predvsem kisa.
Če bi radi vedeli, kaj je v vaši gorčici, je najboljše, da jo pripravite sami. Gorčična semena za dan ali dva namočite v jabolčnem kisu, tako se sprosti njihova aroma. Na sto gramov nalijte približno 150 ml zelo blagega, domačega jabolčnega kisa, toliko, da so semena dobro zalita, raje malo čez. Če je kis močno kisel, ga po občutku razredčite s prevreto in ohlajeno vodo, tudi pol pol.
Namočena semena zmeljite v majhnem blenderju. Kisa naj bo le toliko, da mikser lahko obrača. Pol semen lahko pustite celih, po želji. V blender dajte še fino zdrobljen klinček, žličko sladkorja (najboljši, karamelni okus bo dal muscovado), četrt žličke kurkume in ingverja v prahu (za barvo in zdravje) in malo soli. Nekateri dodajajo tudi olje. V zmogljivem blenderju se bo naredila gladka pasta. Za zrnato gorčico, v katero na koncu vmešate prihranjena cela namočena semena, je treba uporabiti manj zmogljiv blender ali pa sekljalnik. Lahko se zgodi, da jo boste kar samo mazali na kruh, tudi to bo v redu. Ne pozabite pa na družabnost, za današnjega Martina oziroma zase.
Mi smo zvlekli v sobo vse bolj udobne stole, pripravili projektor in ga usmerili v belo steno. Zbrana domača družba si bo zvečer ogledala projekcijo filma. Vstopnice že imamo, prigrizek je v pečici. Za druženje se je bilo treba vedno potruditi.
Zelenjavni namazZelenjavo pripravite za peko v pečici. Brokoli natrgajte na cvetke, narežite le tanka stebla, debelejša uporabite za kaj drugega. Svetel del pora narežite na kose. Svež čili pustite v kosu, suhega nasekljajte. Niso vsi enako pekoči, zato previdno odmerjajte, raje manj kot preveč. Svež timijan osmukajte s stebelc.
Pečico vključite na 200 stopinj.
V skledi zmešajte narezano zelenjavo, sol, poper, timijan, svež čili, žlico olja in dve žlički gorčice (eno žličko prihranite za pozneje). Manjši pekač obložite s papirjem za peko, nanj razporedite zelenjavo in pecite v prej ogreti pečici deset minut oziroma tako dolgo, da je brokoli rahlo zmehčan.
Naribajte dobro oprano limono in iz polovice iztisnite sok. Pečeno zelenjavo ohladite, predevajte v sekljalnik (ne v blender), dodajte kvasove kosmiče, suh čili, limonovo lupinico in sok ter prilivajte toliko olja, da se lahko zmiksa. V namazu naj ostanejo koščki.
Ponudite na opečenih kruhkih.
Pečico vključite na 200 stopinj.
V skledi zmešajte narezano zelenjavo, sol, poper, timijan, svež čili, žlico olja in dve žlički gorčice (eno žličko prihranite za pozneje). Manjši pekač obložite s papirjem za peko, nanj razporedite zelenjavo in pecite v prej ogreti pečici deset minut oziroma tako dolgo, da je brokoli rahlo zmehčan.
Naribajte dobro oprano limono in iz polovice iztisnite sok. Pečeno zelenjavo ohladite, predevajte v sekljalnik (ne v blender), dodajte kvasove kosmiče, suh čili, limonovo lupinico in sok ter prilivajte toliko olja, da se lahko zmiksa. V namazu naj ostanejo koščki.
Ponudite na opečenih kruhkih.