RECEPT
Skutni namaz
Redkve ali redkvice, v solati ali pravkar izpuljene na vrtu, so odlična, sveža in sočna poletna zelenjava.
Odpri galerijo
Čeprav najdemo nekaj receptov, v katerih redkvice in redkve nastopajo v kuhanih, dušenih ali pečenih jedeh, je dejstvo, da so najboljše surove in čim bolj sveže. Mlade rdeče operemo pod tekočo vodo in pohrustamo kot majhna jabolka, večjo, črno redkev pa praviloma olupimo in naribamo na srednje velik ribež.
Redkvice so odlične v solatah, najboljše v kombinaciji z drugo zelenjavo, saj večina nima rada preostrega okusa, ki ga razvijejo. Črno redkev, ki je najboljša v kombinaciji s fižolom, pred uporabo očistimo, operemo in grobo naribamo. Poleg fižola ji lahko za družbo dodamo večino zelenjave, ker je sama ostrega okusa, pa ne potrebuje močnih ojačevalcev.
Za 4 osebe:
500 g nepasirane skute
1 lonček kisle smetane
1 šopek redkvic
1 rumena paprika
1 šopek drobnjaka
sol, poper
Zelenjavo očistimo in operemo. Papriko narežemo na drobne koščke, drobnjak in šalotko drobno sesekljamo. Štiri ali pet redkvic narežemo na tanke lističe, preostalo na drobne koščke. V skledi zmešamo skuto in kislo smetano, solimo in popramo. Dodamo narezano zelenjavo, razen lističev redkvic, in dobro premešamo. Razdelimo v skodelice in okrasimo z redkvicami. Pustimo v hladilniku vsaj pol ure. Skuto mažemo na tanke rezine črnega kruha. Okus lahko izboljšamo z bučnim oljem.
500 g nepasirane skute
1 lonček kisle smetane
1 šopek redkvic
1 rumena paprika
1 šopek drobnjaka
sol, poper
Zelenjavo očistimo in operemo. Papriko narežemo na drobne koščke, drobnjak in šalotko drobno sesekljamo. Štiri ali pet redkvic narežemo na tanke lističe, preostalo na drobne koščke. V skledi zmešamo skuto in kislo smetano, solimo in popramo. Dodamo narezano zelenjavo, razen lističev redkvic, in dobro premešamo. Razdelimo v skodelice in okrasimo z redkvicami. Pustimo v hladilniku vsaj pol ure. Skuto mažemo na tanke rezine črnega kruha. Okus lahko izboljšamo z bučnim oljem.
Redkvice so odlične v solatah, najboljše v kombinaciji z drugo zelenjavo, saj večina nima rada preostrega okusa, ki ga razvijejo. Črno redkev, ki je najboljša v kombinaciji s fižolom, pred uporabo očistimo, operemo in grobo naribamo. Poleg fižola ji lahko za družbo dodamo večino zelenjave, ker je sama ostrega okusa, pa ne potrebuje močnih ojačevalcev.