RECEPT
Sladica za prste oblizniti: bučna krema s smetano
Iz muškatnih, hokaido in drugih buč pripravimo imenitne sladice.
Odpri galerijo
Osnova za bučne sladice je pire, ki ga naredimo na več načinov. Bučo lahko skuhamo, spečemo ali dušimo, dodamo začimbe po želji in zmeljemo v kašasto kremo, ki jo lahko uporabimo tudi kot slano prilogo. Pire, začinjen z zelišči ali pikantnimi začimbami, bo odlično dopolnil mesne ali zelenjavne jedi, lahko ga uporabimo kot hladni namaz za kruh ali vanj pomakamo na palčke narezano sveže korenje ali drugo zelenjavo.
Sladki pire uporabimo za pripravo sladice, pite ali torte, odlična je tudi krema, v katero zamešamo skuto in smetano. Za malce pikanten okus poskrbi sveže naribana korenina ingverja.
Za 4 osebe:
1 majhna buča
2,5 dl sladke smetane
50 g sladkorja
1 rezina masla
1 žlička vanilje
100 g skute
ingver v prahu
cimet
1 pomaranča
Bučo olupimo in narežemo na kocke. V kozici razpustimo maslo in nanj stresemo bučo. Dodamo sok, ki smo ga stisnili iz pomaranče, polovico sladkorja, vaniljo in na majhnem ognju dušimo, dokler se buča ne zmehča. S paličnim mešalnikom zmeljemo v pire. Smetano stepemo s preostankom sladkorja in razdelimo na polovico. V eno polovico vmešamo skuto, potresemo z malo ingverja in cimeta in s kuhalnico zmešamo z bučnim pirejem. Nadevamo v skodelice ali kozarce, okrasimo s preostankom stepene smetane in potresemo s cimetom.
1 majhna buča
2,5 dl sladke smetane
50 g sladkorja
1 rezina masla
1 žlička vanilje
100 g skute
ingver v prahu
cimet
1 pomaranča
Bučo olupimo in narežemo na kocke. V kozici razpustimo maslo in nanj stresemo bučo. Dodamo sok, ki smo ga stisnili iz pomaranče, polovico sladkorja, vaniljo in na majhnem ognju dušimo, dokler se buča ne zmehča. S paličnim mešalnikom zmeljemo v pire. Smetano stepemo s preostankom sladkorja in razdelimo na polovico. V eno polovico vmešamo skuto, potresemo z malo ingverja in cimeta in s kuhalnico zmešamo z bučnim pirejem. Nadevamo v skodelice ali kozarce, okrasimo s preostankom stepene smetane in potresemo s cimetom.
Sladki pire uporabimo za pripravo sladice, pite ali torte, odlična je tudi krema, v katero zamešamo skuto in smetano. Za malce pikanten okus poskrbi sveže naribana korenina ingverja.