Sladki krompir iz pečice
Prihaja čas pečene zimske zelenjave, ki jo pripravimo v številnih različicah. Pečemo lahko krompir, sladki krompir, peso, kolerabo, korenje, skratka vse gomoljnice in korenovke, dodajamo pa jim poljubne začimbe, zelišča in čebulo.
Za 4 osebe:
3–4 sladki krompirji, 2 rdeči čebuli, 1 manjše steblo pora, 200 g feta sira, sol, oljčno olje, česen v prahu, kari
Gomolje olupimo in narežemo na centimeter do dva debele palčke. Stresemo v skledo, rahlo solimo, pokapljamo z oljčnim oljem ter potresemo s česnom in karijem. Dobro premešamo. Stresemo v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem, in pustimo deset minut. Čebulo olupimo in narežemo na kose, por očistimo in narežemo na kolobarje. Pečico segrejemo na 200 stopinj in pečemo krompir petnajst minut. Dodamo čebulo in por, premešamo in pečemo še dobrih petnajst minut. Zadnjih nekaj minut potresemo z zdrobljenim feta sirom.
Tako pripravimo samo zelenjavo, ki ni preveč sočna, v ta pekač torej ne spadajo paradižnik ali bučke, saj bi se jed dušila v soku namesto pekla. Postrežemo jo še vročo kot prilogo. Potresemo lahko s parmezanom in pustimo, da se raztopi.