Sladko ali slano, vselej zdravo
Pogosto nam med obroki zadiši kaj sladkega, medtem ko gledamo televizijo, pa mimogrede pohrustamo vrečko nečesa slanega, denimo čipsa. Če to počnemo tu in tam, ne bo hujše škode, a ne sme nam preiti v navado.
Če se ne moremo upreti grizljanju, si naredimo uslugo in si pripravimo zdrave prigrizke. Morda v začetku ne bodo tako teknili kot industrijsko pripravljeni, ki človeka kar zasvojijo, a ko se jih navadimo, bodo še kako šli v slast. Seveda jih lahko kupimo tudi v trgovini, ne nazadnje ponujajo tudi zdrav čips, a lahko jih pripravimo tudi sami.
Sladkosnedi naj imajo vselej na zalogi dovolj sladkega suhega sadja, na primer rozine, fige, suha jabolka ali hruške, za najhujšo sladko krizo pa so najboljši datlji. Iz suhega sadja naredimo sladke kroglice: narežemo ga na koščke ali zmeljemo v blenderju, po potrebi dodamo malo maščobe, da bo masa kompaktna in jo bo lahko oblikovati. Seveda moramo tudi pri naravnem sladkorju, ki ga vsebuje sadje, paziti, da ga ne bo preveč. Rozin pojemo eno pest in ne cele vrečke, kroglico pa eno ali dve naenkrat.
V shrambi naj bo vselej vrečka rozin.
Za tiste, ki imajo raje slano, je imeniten prigrizek popečena čičerika, ki je sila enostavna za pripravo. Kuhano speremo in osušimo, po želji začinimo, malce pokapljamo z oljem in premešamo. Stresemo v pekač in pečemo približno pol ure na 200 stopinjah Celzija, vmes večkrat premešamo. Solimo in začinimo lahko tudi že pečeno. Podobno kot jabolčnega čips pripravimo tudi iz repe, pese, korenja ali drugih korenovk in gomoljnic.
Na tanke rezine narezano očiščeno zelenjavo sušimo v dehidratorju ali pečici. Če nam diši kaj iz testa, naj bo v hladilniku zavitek listnatega testa, iz katerega na hitro spečemo slane paličice, ki jih potresemo s sezamom, makom ali drugimi semeni.