Poskusite sladko-kislo omako z ananasom
Ljubitelji azijske kuhinje uživajo v sladko-kislih omakah, ki so za naš okus precej nenavadne, a ko se jih navadimo, jih bomo zagotovo pogosto pripravili. Imenitno se podajo k vsem vrstam pečenega mesa, najbolje na koščke narezanega, kot je to v navadi v vzhodnjaških kuhinjah.
Za 4 osebe:
1 pločevinka ananasa, 1 skodelica paradižnikove omake, 1 čebula, 3 stroki česna, 4 velike žlice medu, 5 žlic kisa, 1 žlica sezamovih semen, sol, sezamovo olje, 1 žlička jedilnega škroba, šopek drobnjaka
Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. V kozici segrejemo olje in na njem rahlo zarumenimo čebulo. Dodamo še česen, premešamo, in ko zadiši, zalijemo s kisom in prevremo. Dodamo paradižnikovo omako in med, premešamo ter zalijemo s tekočino od ananasa. Zavremo, dodamo še koščke ananasa in sezamovo seme ter kuhamo približno deset minut. Škrob raztopimo v vodi, zlijemo v omako in med mešanjem pustimo vreti dobro minuto. Potresemo s sesekljanim drobnjakom.
Lahko jih postrežemo k naši domači pečenki ali pečenemu piščancu, zakaj pa ne? Primerne so tudi za vegetarijance, v tem primeru jih postrežemo samo z rižem. V sladko-kislo omako lahko dodajamo koščke ananasa ali drugega sadja.