Sladko razvajanje (RECEPTI)
Sladice, ki jih postrežemo v kozarcu, skuštrane kroglice in masleni kolački v obliki školjčne lupine, ki jih grizljamo ob kavi ali čaju, vselej navdušijo.
Odpri galerijo
Naj bo nedeljsko kosilo ali pa piknik, brez sladkega ne gre. Na piknik nekje ob vodi ali pa na jaso sredi gozda poleg vseh živil težko nesemo še torto, a ker bomo letos bolj ko ne omejeni na lastne vrtove, terase in balkone, si lahko privoščimo tudi to. Tako pravo ali pa iz palačink, ki jih premažemo s čokoladnim namazom ali maskarponejem ter marmelado, dodamo lahko tudi sveže sadje, narezano na koščke. Sadje je vedno odlična izbira, narežemo ga na koščke, polijemo z malo limonovega soka, žličko medu in vanilje, če imate vaniljeve poljubčke, jih nekaj razdrobite po sadju, poskrbeli bodo za hrustljavost. Dobro se bo obneslo vsako pecivo, ki ga lahko narežete na koščke in odnesete s sabo. Ponujamo še nekaj idej, zagotovo bodo prišle prav, pa ne samo v času piknika, ampak vsakokrat, ko se vam bo zahotelo nekaj sladkega.
V skledi pomešamo med, limetin sok, olje in cimet. Ananas olupimo in narežemo na dobra dva centimetra debele kolute, vsakega posebej dobro premažemo z marinado na obeh straneh. Položimo na vroč žar, pečemo 3–4 minute na vsaki strani, vmes nekajkrat premažemo z marinado. Postrežemo s kepico vaniljevega sladoleda.
Vzamemo 45 g kokosa in ga damo v skledo, v kateri bomo povaljali kroglice. Preostanek kokosa damo v blender skupaj z drugimi sestavinami. Mešamo kako minuto, maso, ki se nabere na stenah blenderja, sproti potlačimo, da se sestavine dobro povežejo in dobimo gladko zmes. Z žličko zajamemo zmes in jo v dlaneh, ki smo jih omočili z mrzlo vodo, oblikujemo v kroglico. Povaljamo jo v kokosu in položimo na pladenj. Ponavljamo, dokler ne porabimo vse zmesi. Pladenj postavimo v hladilnik za najmanj pol ure.
Piškote zdrobimo v drobtine, v skledi pomešamo z maslom in žlico sladkorja. Mešanico enakomerno razdelimo v kozarce in nežno pritisnemo ob dno. Jagode očistimo, nekaj jih prihranimo, preostale narežemo na koščke. V skledi zmešamo kremni sir, limonov sok in preostanek sladkorja, da dobimo gladko zmes. Stepemo smetano in dodamo kremnemu siru, dodamo še jagode in nežno premešamo ter enakomerno razdelimo v kozarce. Okrasimo z jagodami, zapremo s pokrovčkom in za najmanj dve uri postavimo v hladilnik.
Potrebujemo poseben model za peko, če ga nimamo, lahko uporabimo tistega za mafine. Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Pekač premažemo z maslom in pomokamo, odvečno moko odstranimo. V skledi penasto zmešamo jajca, najbolje z ročnim mešalnikom, potem z metlico nežno vmešamo še preostale sestavine in pustimo stati 20 minut. Zmes z žlico nadevamo v model, vdolbinice napolnimo do 3/4. Pečemo kakih 10–12 minut, da magdalenice v sredini narastejo in se lepo obarvajo. Pečene prestavimo na rešetko, da se ohladijo. Po želji posladkamo.