Recept: ribe v paradižnikovi omaki
Ribe vsebujejo veliko vode, zato jih lahko dušimo v lastnem soku, ki mu dodamo limonov sok ali suho vino.
Nastala bo okusna omaka, ki jo dodelamo z drugimi sestavinami, na primer paradižnikom. Dodamo lahko poljubno zelenjavo, pri čemer pazimo, da bo kuhana istočasno kot ribe, sicer je bolje, da jo skuhamo oziroma pripravimo prej in jo na koncu samo dodamo v omako.
Če ribe kuhamo, pa vodo obvezno začinimo in jo, preden damo vanjo ribe, na zmernem ognju vremo petnajst minut.
Za 4 osebe:
600 g ribjega mesa
2 čebuli
od 3 do 4 stroki česna
2 skodelici kuhanega graha
2 skodelici paradižnikove omake
1 žlička rdeče paprike
1 dcl suhega vina
olje
sol, poper, lovorov list, timijan, peteršilj
Čebulo in česen olupimo in nasekljamo, ribje meso narežemo na poljubne kose. V kozici segrejemo olje in na njem z obeh strani popečemo ribje kose. Odstranimo jih iz posode in na istem olju svetlo prepražimo čebulo. Potresemo s česnom, zalijemo s paradižnikovo omako in vinom ter dodamo začimbe. Premešamo, zavremo in dodamo popečene ribe. Kuhamo na majhnem ognju približno dvajset minut. Malo pred koncem dodamo grah. Rib med kuhanjem ne mešamo, namesto tega potresemo posodo, da se jed ne prismodi.