Slasten recept za vroče dni: popečen kruh z jagodami
Zajtrk, večerja ali malica, omaka gvakamole se vselej prileže s kosom popečenega kruha. Čeprav je kruh topel, bo prigrizek boljši, če bo omaka hladna. Avokado zdrobimo z vilicami, če želimo bolj gladko omako, sestavine zmeljemo v blenderju in primešamo k avokadu. Ker ima poletje rado posebne okuse, sendvič dopolnimo z jagodami in po želji še drugim svežim sadjem.
Za 4 osebe:
8 kosov črnega kruha
0,5 kg jagod
2 zrela avokada
1 zrel paradižnik
1 drobna čebula
1 strok česna
1 žlička limonovega soka
noževa konica čilija
sveža melisa
sol, žlica semen čija
Avokado prerežemo, odstranimo koščico, z žlico izdolbemo meso in ga pretlačimo z vilicami. Čebulo in česen olupimo in drobno sesekljamo. Paradižnik operemo, prerežemo, odstranimo semena in drobno sesekljamo. Vse sestavine stresemo v skledo, solimo, začinimo s čilijem, pokapljamo z limonovim sokom in dobro premešamo. Omako in jagode ohladimo. Kruh popečemo, namažemo z omako, okrasimo z jagodami, ki jih očistimo, operemo in razpolovimo, lističi melise ter potresemo s semeni čija.