Slastne slive: zrele so prijetnega okusa
Poleti lahko skorajda objestno izbiramo med številnimi vrstami sadja, ki v tem času zorijo po domačih vrtovih in sadovnjakih. Med domačim sadjem, ki je v zadnjih letih oziroma desetletjih nekoliko izgubilo veljavo, omenimo slive, saj si vsekakor zaslužijo pozornost. So izjemno okusne, pa še zdrave, zato si jih le privoščimo, dokler so na voljo sveže. Ker so v domačem sadovnjaku že precej redke, jih poiščimo na tržnici ali v trgovini. Pozimi se bomo sladkali s suhimi, ki so prav tako okusne. Medtem ko imajo sveže malo kalorij in so primerne tudi za dietni jedilnik pri hujšanju, so suhe prava energijska bomba, zato si jih privoščimo v zmernih količinah. Teknila bo tudi slivova marmelada, dokler so na voljo sveže, pa obvezno pripravimo slivove cmoke iz krompirjevega testa.
Zlato rumeno meso češplje se zlahka loči od koščice.
Sveže slive so sočne in prijetnega okusa, vendar le, če so povsem zrele. Sicer so trpke, kisle in praktično neužitne. Ker plodovi, ko jih poberemo, ne bodo več zoreli, je pomembno, da obiramo le povsem zrele, nekaj dni pa jih lahko hranimo na hladnem. Preden jih zaužijemo, jih temeljito izperemo z vodo, da odstranimo zaščitni sloj.