OKUSNO
Slastno in preprosto: recept za bučne polpete
Lahko so priloga k mesu ali ribi, izvrstni so kot samostojna jed.
Odpri galerijo
Polpeti iz zimskih sort buč, hokaido ali maslenih, so imenitno kosilo ali malica. Priprava je hitra. Namesto moke lahko uporabimo krompir, ki smo ga skuhali kar v olupku, pa seveda moko iz stročnic, še posebno okusna bo kombinacija s čičerikino.
Lahko jih pripravimo v sladki različici, seveda izpustimo čebulo, česen in začimbe ter dodamo nekaj žlic sladkorja, pa vaniljo in po želji cimet.
Za 4 osebe:
1 buča (dober kilogram)
0,5 skodelice moke
2 jajci
1 majhna čebula
2 stroka česna
sol, poper
timijan, muškatni orešček
olje
Bučo olupimo, očistimo semena in zelo drobno naribamo. Rahlo solimo, zmešamo in pustimo stati pol ure. Medtem olupimo česen in čebulo, zelo drobno sesekljamo in rahlo prepražimo na olju. Bučo ožamemo, da odstranimo tekočino, in ji dodamo ohlajena česen in čebulo. Dodamo moko in razžvrkljana jajca, začinimo s poprom, muškatnim oreškom in timijanom in premešamo. Pustimo stati petnajst minut, da se moka napije. Z rokami oblikujemo polpete, debele od centimeter do dveh, in jih z obeh strani zlato rjavo zapečemo. Postrežemo s svežo solato.
1 buča (dober kilogram)
0,5 skodelice moke
2 jajci
1 majhna čebula
2 stroka česna
sol, poper
timijan, muškatni orešček
olje
Bučo olupimo, očistimo semena in zelo drobno naribamo. Rahlo solimo, zmešamo in pustimo stati pol ure. Medtem olupimo česen in čebulo, zelo drobno sesekljamo in rahlo prepražimo na olju. Bučo ožamemo, da odstranimo tekočino, in ji dodamo ohlajena česen in čebulo. Dodamo moko in razžvrkljana jajca, začinimo s poprom, muškatnim oreškom in timijanom in premešamo. Pustimo stati petnajst minut, da se moka napije. Z rokami oblikujemo polpete, debele od centimeter do dveh, in jih z obeh strani zlato rjavo zapečemo. Postrežemo s svežo solato.
Lahko jih pripravimo v sladki različici, seveda izpustimo čebulo, česen in začimbe ter dodamo nekaj žlic sladkorja, pa vaniljo in po želji cimet.