Sojina omaka za testenine
Omaka iz mletega mesa je klasični dodatek k testeninam, s katerim ne moremo udariti mimo. Če se želimo izogniti mesu, je odlično nadomestilo soja v koščkih oziroma sojini kosmiči, nekateri ji rečejo kar sojino meso.
Za 4 osebe:
150 g sojinih kosmičev
1 velika čebula
od 3 do 4 stroki česna
1 zrel paradižnik
1 paprika
1 korenček
3 dcl paradižnikove omake
olje, sol, poper
rdeča paprika, bazilika, origano, rožmarin
V loncu zavremo dobrega pol litra vode, solimo in popramo, dodamo baziliko, origano in rožmarin ter prevremo. Prelijemo po sojinih kosmičih, premešamo in pustimo stati petnajst minut. Medtem očistimo zelenjavo, čebulo in česen sesekljamo, korenje naribamo, papriko in paradižnik narežemo na drobne koščke. V kozici segrejemo olje in na njem svetlo prepražimo čebulo in česen, dodamo paradižnik, papriko in korenje ter dušimo, dokler se zelenjava ne zmehča. Dodamo sojino zmes, ki jo po potrebi ožamemo, in potresemo z rdečo papriko. Premešamo in dušimo nekaj minut. Zalijemo s paradižnikovo omako in na majhnem ognju kuhamo slabe pol ure.
Priprava je zelo enostavna, suhe sojine kosmiče prelijemo z vročo vodo in počakamo, da se napijejo, potem sojo pripravljamo enako kot sveže meso. Sojine kosmiče lahko začinimo že med namakanjem, uporabimo lahko podobne začimbe kot za bolonjsko mesno omako.