Recept: Odlična solata
Za to jed potrebujemo vloženi topinambur, ki ga pripravimo tako, da 1 kilogram topinamburja očistimo in narežemo na tanke lističe. Zmešamo 100 g alkoholnega kisa, 170 g jabolčnega kisa, 200 g sladkorja, 700 g vode ter dodamo črn poper v zrnu, koriandrova semena, pol janeževe zvezde, šalotko ter vejice timijana in pehtrana.
Za 4 osebe:
100 g mlade solate ali špinače
120 g kuhane čičerike
pinjole
200 g vloženega topinamburja
80 g rdečih redkvic
100 g špargljev
pomaranča, maline
parmezan
balzamična redukcija
preliv: oljčno olje, limonov sok, sol in poper
Solato operemo in osušimo. Pinjole suho prepražimo. Redkvico operemo in narežemo na tanke kolobarje. Šparglje očistimo, odlomimo trše dele, narežemo in na hitro opečemo na oljčnem olju. Pomarančo filiramo. Pred serviranjem vse sestavine narahlo zmešamo s prelivom. Preložimo v servirno posodo. Po vrhu potresemo pinjole, nariban parmezan in pokapljamo z reduciranim balzamičnim kisom.
Kuhano tekočino z začimbami precedimo in prelijemo po topinamburju. Zapremo v kozarec in hranimo na hladnem. Recept je iz knjižice Okusne jedi iz invazivnih tujerodnih rastlin, ki je pod okriljem Biotehniškega centra Ljubljana in projekta Applause izšla v e-obliki.