RECEPT
Solata iz kolerabe
Kuhana ali dušena koleraba je lahko odlična priloga k mesnim jedem, tokrat smo jo sestavili v solato s črno lečo.
Odpri galerijo
Kolerabo običajno kuhamo v juhah, enolončnicah ali kot prilogo k mesnim jedem. Kuhana ima blažji okus, okusna je tudi surova, le da je nekoliko bolj izrazita. Narežemo jo na palčke ali tanke obroče in ponudimo kot prigrizek z drugo zelenjavo. Naribana v pisani solati bo odlično popestrila okus. Lahko jo spečemo v pečici ali dušimo, podobno kot na primer zimske buče, korenje in krompir.
Če jo kuhamo v juhi, jo lahko z njo zgostimo: če jo kuhamo dlje, bo namreč razpadla, podobno kot krompir. V ta namen je celo bolje, če jo čim bolj tanko naribamo, tako skrajšamo čas, ko se bo juha zgostila.
Za 4 osebe:
1 skodelica črne leče
2–3 kolerabe
1 šop rukole ali mlade solate
1 limona
oljčno olje
sol
2 žlici poljubnih semen
Lečo operemo in skuhamo po navodilih. Pazimo, da se ne razkuha, ostati mora čvrsta. Kolerabo olupimo in narežemo na enakomerno velike kocke. Skuhamo v osoljeni vodi in odcedimo. Lečo in kolerabo ohladimo. Na krožnike ali v skodelice najprej naložimo solato, potresemo z lečo, solimo in prelijemo z limonovim sokom. Na sredino naložimo kupčke kolerabe in potresemo s semeni.
1 skodelica črne leče
2–3 kolerabe
1 šop rukole ali mlade solate
1 limona
oljčno olje
sol
2 žlici poljubnih semen
Lečo operemo in skuhamo po navodilih. Pazimo, da se ne razkuha, ostati mora čvrsta. Kolerabo olupimo in narežemo na enakomerno velike kocke. Skuhamo v osoljeni vodi in odcedimo. Lečo in kolerabo ohladimo. Na krožnike ali v skodelice najprej naložimo solato, potresemo z lečo, solimo in prelijemo z limonovim sokom. Na sredino naložimo kupčke kolerabe in potresemo s semeni.
Če jo kuhamo v juhi, jo lahko z njo zgostimo: če jo kuhamo dlje, bo namreč razpadla, podobno kot krompir. V ta namen je celo bolje, če jo čim bolj tanko naribamo, tako skrajšamo čas, ko se bo juha zgostila.