RECEPT
Solata iz stročjega fižola
Stročji fižol v solati v različnih izvedbah je lahko samostojen obrok, če mu dodamo denimo krompir ali trdo kuhano jajce.
Odpri galerijo
Stročji fižol je imenitna vrtnina, ki se je nikoli ne naveličamo. Okusen je topel ali hladen, sam ali v kombinaciji z drugo zelenjavo, mesom ali ribami. Ko je hladno, se prileže v gosti in topli enolončnici, z mesom ali brez, zdaj ko postaja topleje, pa bomo juhe zamenjali s solatami. Za lahkotno malico bo dovolj le začinjen fižol, če hočemo nahraniti zelo lačne jedce, pa zraven skuhamo še krompir in jajca.
Pri pripravi bodimo previdni in solato res narahlo mešajmo, da ne bo nastala neprepoznavna godlja. Fižola tudi ne skuhamo povsem do mehkega, medtem ko pri krompirju ne bo prav nič narobe, če se že malo razkuha.
Za 4 osebe:
600 g stročjega fižola
4 krompirji
1 čebula
4 jajca
3 paradižniki
olje, sol, poper
1 šopek peteršilja
Stročji fižol očistimo, operemo in skuhamo v slani vodi ter odcedimo. Krompir olupimo in narežemo na kocke ter skuhamo v slani vodi, odcedimo in ohladimo. Jajca skuhamo v trdo, ohladimo in olupimo ter narežemo na rezine. Paradižnik operemo in narežemo. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo ter stresemo v skodelico. Dodamo kis, olje, sol in poper ter premešamo. V skledo stresemo narezano zelenjavo, narahlo premešamo in prelijemo s solatnim prelivom. Potresemo s sesekljanim peteršiljem.
600 g stročjega fižola
4 krompirji
1 čebula
4 jajca
3 paradižniki
olje, sol, poper
1 šopek peteršilja
Stročji fižol očistimo, operemo in skuhamo v slani vodi ter odcedimo. Krompir olupimo in narežemo na kocke ter skuhamo v slani vodi, odcedimo in ohladimo. Jajca skuhamo v trdo, ohladimo in olupimo ter narežemo na rezine. Paradižnik operemo in narežemo. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo ter stresemo v skodelico. Dodamo kis, olje, sol in poper ter premešamo. V skledo stresemo narezano zelenjavo, narahlo premešamo in prelijemo s solatnim prelivom. Potresemo s sesekljanim peteršiljem.
Pri pripravi bodimo previdni in solato res narahlo mešajmo, da ne bo nastala neprepoznavna godlja. Fižola tudi ne skuhamo povsem do mehkega, medtem ko pri krompirju ne bo prav nič narobe, če se že malo razkuha.