RECEPT
Solata s figami in pršutom
Odlični mediteranska mešanica fig in pršuta se zlije v solato prav posebnega okusa.
Odpri galerijo
Fige, tako sveže kot suhe, so sladke, zato jih večinoma uporabimo v sladicah. Odlična je figova marmelada, dodamo jih sadnim solatam, namesto jabolk jih uporabimo za pripravo zavitka ali pite. Zelo dobre in priljubljene so tudi suhe, ki jih pripravimo v energijsko bogatih mešanicah z oreščki in kosmiči, lahko v kosmičih ali sladkih, a zdravih ploščicah.
Odlično se obnesejo v kombinaciji s slanimi jedmi, zlasti s siri in pršutom. Malce posebna, a izjemno okusna je solata, sestavljena iz pršuta, fig in rukole, v kateri se harmonično zmešajo grenko, sladko in slano.
Za 4 osebe:
8 zrelih fig
100–150 g pršuta
100 g gorgonzole
2 pesti sveže rukole
1 limona
nekaj lističev sveže mete in bazilike
sol, poper, oljčno olje, balzamični kis
Fige očistimo in narežemo na četrtine. Gorgonzolo narežemo na koščke, rukolo očistimo in po potrebi narežemo. Meto in baziliko operemo in nasekljamo. Na krožnike naložimo rezine pršuta in fige, dodamo gorgonzolo in rukolo. Potresemo s sesekljano meto in baziliko. Iz limone iztisnemo sok, ki ga zmešamo z dvema žlicama oljčnega olja, solimo in popramo. S prelivom pokapljamo solato, kanemo še nekaj kapljic balzamičnega kisa in postrežemo.
8 zrelih fig
100–150 g pršuta
100 g gorgonzole
2 pesti sveže rukole
1 limona
nekaj lističev sveže mete in bazilike
sol, poper, oljčno olje, balzamični kis
Fige očistimo in narežemo na četrtine. Gorgonzolo narežemo na koščke, rukolo očistimo in po potrebi narežemo. Meto in baziliko operemo in nasekljamo. Na krožnike naložimo rezine pršuta in fige, dodamo gorgonzolo in rukolo. Potresemo s sesekljano meto in baziliko. Iz limone iztisnemo sok, ki ga zmešamo z dvema žlicama oljčnega olja, solimo in popramo. S prelivom pokapljamo solato, kanemo še nekaj kapljic balzamičnega kisa in postrežemo.
Odlično se obnesejo v kombinaciji s slanimi jedmi, zlasti s siri in pršutom. Malce posebna, a izjemno okusna je solata, sestavljena iz pršuta, fig in rukole, v kateri se harmonično zmešajo grenko, sladko in slano.