Solata s pečeno bučo
Zelo zanimiva solata, ki jo lahko ponudimo tudi kot predjed na praznični večerji, s kosom kruha pa je lahko krepka malica. Oblikujemo jo po svojih željah, dodajamo lahko različna semena ali oreške, zelo dobro gre zraven kiselkast okus granatnega jabolka, ne moremo pa zgrešiti, če po jedi potresemo zdrobljen feta sir.
Za 4 osebe:
1 manjša buča
2 mali konzervi čičerike
nekaj listov rdečega radiča
1 pest rukole
1 limona
1 pest grobo narezanih orehov
sol, poper
oljčno olje
Bučo prerežemo na pol, olupimo in odstranimo semena. Narežemo na centimeter debele krhlje in naložimo v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Pokapljamo z oljčnim oljem in pečemo na 190 stopinj dobre pol ure. Čičeriko stresemo v cedilo, speremo in posušimo. V ponvi segrejemo nekaj kapljic olja in na njem pražimo čičeriko, tako da se rahlo zapeče. Rukolo in radič očistimo, operemo in osušimo ter po potrebi narežemo. V skledi zmešamo rukolo, radič, čičeriko in orehe, rahlo solimo in popramo. Razdelimo na krožnike in na solato nadevamo pečene buče. Pokapljamo z oljem in limonovim sokom.
Pripravimo lahko tudi mesno različico, v tem primeru dodamo na kocke narezano popečeno slanino ali pršut.