Solata s pršutom in popečenimi marelicami (RECEPT)
Niso samo za v sladice, prav dobro se podajo tudi k slanim jedem, na primer k mesu.
Odpri galerijo
Med najbolj znane jedi s temi slastnimi sadeži gotovo štejemo cmoke, ki jih pripravimo iz krompirjevega ali skutnega testa, pa različne pite, torte in zavitke iz kvašenega, krhkega ali listnatega testa. Sveže so odlične v kombinaciji z jogurtom, skuto ali smetano pa tudi s trdimi siri. Odlične so tudi v družbi drugih vrst sadja, v sadnih solatah ali poletnih bovlah. Imeniten je sok, s stepeno smetano ga ponudimo kot hrano, ne kot pijačo. Med boljše posladke štejemo marmelado, ki jo namažemo na kruh ali palačinke, lahko pa jo dodamo, podobno kot brusnično, k mesu ali sirom. Z žlico marmelade potešimo tudi nenadni napad želje po sladkem.
Za 4 osebe:
16 marelic
16 rezin pršuta
1 večja čebula
200 g mocarele
1 glava solate
sol, oljčno olje
1 limona
3 žlice mešanih semen
Čebulo olupimo in narežemo na tanke rezine. Solato očistimo, narežemo, operemo in osušimo. Oboje stresemo v skledo, solimo, pokapljamo z oljem in premešamo. Razdelimo na krožnike. Pršut zavijemo v rolice in razporedimo po solati, dodamo mocarelo in potresemo s semeni. Če želimo, lahko pršut na hitro popečemo ali nadomestimo s slanino. Marelice razpolovimo, izkoščičimo in popečemo na žaru, na vsaki strani približno dve minuti. Naložimo na solato, pokapljamo z limonovim sokom in postrežemo.
16 marelic
16 rezin pršuta
1 večja čebula
200 g mocarele
1 glava solate
sol, oljčno olje
1 limona
3 žlice mešanih semen
Čebulo olupimo in narežemo na tanke rezine. Solato očistimo, narežemo, operemo in osušimo. Oboje stresemo v skledo, solimo, pokapljamo z oljem in premešamo. Razdelimo na krožnike. Pršut zavijemo v rolice in razporedimo po solati, dodamo mocarelo in potresemo s semeni. Če želimo, lahko pršut na hitro popečemo ali nadomestimo s slanino. Marelice razpolovimo, izkoščičimo in popečemo na žaru, na vsaki strani približno dve minuti. Naložimo na solato, pokapljamo z limonovim sokom in postrežemo.