RECEPT
Solata z bučami in kvinojo
Slastno in hranljivo solato naredimo iz zimske zelenjave; pripravimo jo lahko vnaprej in shranimo v hladilniku.
Odpri galerijo
Če smo naveličani zimskih enolončnic, v shrambi pa imamo še vedno zimsko zelenjavo, za spremembo pripravimo okusno in nasitno solato, ki bo teknila za kosilo ali večerjo. Lahka, a hranljiva solata, ki si jo lahko privoščijo tudi vegani, je okusna tako topla kot hladna, vnaprej pripravljena bo v hladilniku počakala kakšen dan, torej je lahko primerna malica oziroma kosilo, ki ga pojemo v službi.
Če se nam s pripravo mudi, buče ne pečemo v pečici, ampak jo nekaj minut kuhamo v vodi, čebulo in česen pa na hitro popražimo. Po želji lahko dodamo korenje ali kolerabo.
Za 4 osebe:
1 majhna zimska buča
1 čebula
2–3 stroki česna
1 skodelica kvinoje
pol skodelice leče
3–4 listi ohrovta
sol, poper, kis,olje
Bučo očistimo in narežemo na majhne kocke. Čebulo in česen olupimo in grobo narežemo. Solimo in popramo, pokapljamo z oljem in premešamo. Naložimo v pekač, obložen s peki papirjem, in pečemo na 200 stopinj približno pol ure. Medtem v slani vodi skuhamo lečo in kvinojo, vsako v svojem loncu, in odcedimo. Očiščen ohrovt, ki smo mu odstranili trde dele, narežemo na trakove in nekaj minut med mešanjem pražimo na segretem olju. Vse sestavine stresemo v skledo, dodamo olje in kis, po potrebi solimo in nežno premešamo.
1 majhna zimska buča
1 čebula
2–3 stroki česna
1 skodelica kvinoje
pol skodelice leče
3–4 listi ohrovta
sol, poper, kis,olje
Bučo očistimo in narežemo na majhne kocke. Čebulo in česen olupimo in grobo narežemo. Solimo in popramo, pokapljamo z oljem in premešamo. Naložimo v pekač, obložen s peki papirjem, in pečemo na 200 stopinj približno pol ure. Medtem v slani vodi skuhamo lečo in kvinojo, vsako v svojem loncu, in odcedimo. Očiščen ohrovt, ki smo mu odstranili trde dele, narežemo na trakove in nekaj minut med mešanjem pražimo na segretem olju. Vse sestavine stresemo v skledo, dodamo olje in kis, po potrebi solimo in nežno premešamo.
Če se nam s pripravo mudi, buče ne pečemo v pečici, ampak jo nekaj minut kuhamo v vodi, čebulo in česen pa na hitro popražimo. Po želji lahko dodamo korenje ali kolerabo.