Solata z medenim prelivom
Še en nasvet Marije Arh Ivanšek, profesorice kuharstva, ki dijake na Dnevu medu v kulinariki vsako leto vodi skozi recepte: »Namesto motovilca lahko uporabimo mlade liste špinače ali druge vrste zelenih solat.«
Za 4 osebe:
12 dag motovilca
12 dag kozjega sira
20 dag jagod
0,3 dl jabolčnega kisa
0,5 dl oljčnega olja
4 dag lipovega medu
1 dag zelenega popra iz slanice
sol
Očiščeni oprani motovilec zložimo na servirno posodo. Kozji sir narežemo na drobne kocke in ga porazdelimo na motovilec. Oprane in očiščene jagode narežemo na četrtinke oziroma kocke in dodamo solati. Pikantni medeni preliv pripravimo iz kisa, olja, soli, medu in grobo sesekljanega zelenega popra iz slanice. Vse sestavine za preliv dobro umešamo in pokapamo po solati, tik preden jo postrežemo.