Recept: solata z redkvicami
V pisani solati zmešamo prvo zelenjavo, ki spomladi zraste na vrtu, in divje rastoči regrat, ki ga nabiramo po travnikih. Grenki okus regrata in rukole imenitno dopolni ostri, nekoliko pekoči okus redkvice, ki je ena prvih znanilk pomladi na vrtu.
Solato dopolnimo s sirom in jajci, priležejo se tudi oreški in semena. Ljubitelji mesa lahko dodajo popečeno slanino, ocvirke ali na tanke rezance narezane in hrustljavo popečene piščančje ali puranje fileje. Na solato lahko naložimo tudi rezine pršuta ali dimljene slanine.
Za 4 osebe:
3 pesti regrata
3 pesti mlade špinače
1 pest rukole
1 šopek redkvic
6 jajc
100 g sira feta
sol, poper
oljčno olje, jabolčni kis
Regrat, špinačo in rukolo očistimo, operemo in osušimo. Redkvice očistimo, operemo in narežemo na tanke kolobarje. Jajca v trdo skuhamo, ohladimo in olupimo, feto narežemo ali nadrobimo. V skledo stresemo špinačo, regrat in rukolo, solimo in popramo ter dodamo olje in kis. Premešamo in razdelimo v skodelice. Jajca narežemo na četrtine in jih razporedimo po solati, potresemo z narezanimi redkvicami ter nadrobljenim sirom.