RECEPT
Špageti s suhimi paradižniki
Preprosta, hitro pripravljena jed, ki jo postrežemo kot kosilo ali zgodnjo večerjo.

Odpri galerijo
FOTO: Jan Mach/Getty Images
A. K.
20.08.2020 ob 11:14
20.08.2020 ob 11:25
Posušeni paradižniki pridejo prav, ko svežih ali konzerviranih ni na voljo, seveda pa tudi vselej, ko želimo malo posebno jed. Suhi paradižniki imajo v primerjavi s svežimi precej močnejši okus, poleg tega so praviloma slani, zato previdno pri dosoljevanju.
Pred uporabo jih obvezno namočimo v vodi za približno deset minut, sicer bodo ostali žilavi, tudi če jih bomo dušili v omaki. Seveda se bodo zmehčali, če jih kuhamo v enolončnici ali omaki. Če uporabimo paradižnik, vložen v olje, namakanje seveda ni potrebno. Vloženi v olje in dobro zaprti v steklenice bodo tudi obstojnejši od suhih.
Za 4 osebe:
300 g špagetov
200 g suhih paradižnikov
100 g pancete
1 skodelica črnih oliv brez koščic
sol, poper, oljčno olje
1 dl suhega belega vina
Paradižnike za deset minut namočimo v vodi, odcedimo in narežemo na koščke. Panceto narežemo na koščke in prepražimo na oljčnem olju. Ko je zapečena, dodamo paradižnike, zalijemo z vinom in dušimo, dokler tekočina ne povre. Previdno solimo, saj so lahko že paradižniki zelo slani, popramo in dodamo na koščke narezane olive. Špagete skuhamo v slani vodi, odcedimo in stresemo nazaj v lonec. Dodamo omako, dobro premešamo in pustimo pokrito pet minut, preden postrežemo.
300 g špagetov
200 g suhih paradižnikov
100 g pancete
1 skodelica črnih oliv brez koščic
sol, poper, oljčno olje
1 dl suhega belega vina
Paradižnike za deset minut namočimo v vodi, odcedimo in narežemo na koščke. Panceto narežemo na koščke in prepražimo na oljčnem olju. Ko je zapečena, dodamo paradižnike, zalijemo z vinom in dušimo, dokler tekočina ne povre. Previdno solimo, saj so lahko že paradižniki zelo slani, popramo in dodamo na koščke narezane olive. Špagete skuhamo v slani vodi, odcedimo in stresemo nazaj v lonec. Dodamo omako, dobro premešamo in pustimo pokrito pet minut, preden postrežemo.
Pred uporabo jih obvezno namočimo v vodi za približno deset minut, sicer bodo ostali žilavi, tudi če jih bomo dušili v omaki. Seveda se bodo zmehčali, če jih kuhamo v enolončnici ali omaki. Če uporabimo paradižnik, vložen v olje, namakanje seveda ni potrebno. Vloženi v olje in dobro zaprti v steklenice bodo tudi obstojnejši od suhih.