RECEPT
Špinačna pita
Ko rečemo pita, pomislimo na sladico, ki jo običajno pripravimo iz sadja ali skute, a tudi slane so slastne.
Odpri galerijo
Pite vseh vrst so dokaj preproste za pripravo, zlasti ko osvojimo rutino pri testu. Poznamo ničkoliko različic, predvsem sladkih, okusne so tudi slane, pripravljene iz vseh vrst zelenjave, skute in drugih sirov. Slano pito v koščkih postrežemo kot predjed ali za malico, lahko je glavna jed, ob kateri postrežemo pisano solato.
Zraven se prileže kozarec suhega vina. V zelenjavo lahko zamešamo koščke slanine, pršuta, salame, klobase ali drugih mesnin, tudi nekaj žlic polivke iz mletega mesa, ki je ostala od prejšnjega obroka.
Za 4 osebe:
200 g moke
100 g masla
5 jajc
1 čebula
2–3 stroke česna
300 g špinače
1,5 dcl mleka
2,5 dcl smetane za kuhanje
1,5 dcl smetane mileram
100 g naribanega sira
olje, sol, poper
V skledo stresemo moko, 1 jajce in na sobno temperaturo segreto maslo. Solimo in zgnetemo v gladko testo. Postavimo na hladno za pol ure. Medtem pripravimo nadev. Čebulo in česen olupimo in sesekljamo ter svetlo prepražimo na olju. V skledi razžvrkljamo štiri jajca, mleko in čebulo. Dodamo blanširano špinačo, smetano in sir, solimo in popramo. Testo razvaljamo in ga položimo v pomaščen pekač. Špinačno maso zlijemo na testo, enakomerno razporedimo in pečemo 45 minut na 200 stopinj.
200 g moke
100 g masla
5 jajc
1 čebula
2–3 stroke česna
300 g špinače
1,5 dcl mleka
2,5 dcl smetane za kuhanje
1,5 dcl smetane mileram
100 g naribanega sira
olje, sol, poper
V skledo stresemo moko, 1 jajce in na sobno temperaturo segreto maslo. Solimo in zgnetemo v gladko testo. Postavimo na hladno za pol ure. Medtem pripravimo nadev. Čebulo in česen olupimo in sesekljamo ter svetlo prepražimo na olju. V skledi razžvrkljamo štiri jajca, mleko in čebulo. Dodamo blanširano špinačo, smetano in sir, solimo in popramo. Testo razvaljamo in ga položimo v pomaščen pekač. Špinačno maso zlijemo na testo, enakomerno razporedimo in pečemo 45 minut na 200 stopinj.
Zraven se prileže kozarec suhega vina. V zelenjavo lahko zamešamo koščke slanine, pršuta, salame, klobase ali drugih mesnin, tudi nekaj žlic polivke iz mletega mesa, ki je ostala od prejšnjega obroka.