ROŽMARIN
Spomladanska utrujenost
Rešitev raste na vrtu, saj rožmarin dvigne energijo in zbudi čute, izboljša koncentracijo in tudi spomin.
Odpri galerijo
April, pravijo, je muhast, in takšno je po navadi tudi naše razpoloženje. Še kakšen mesec se bomo lahko izgovarjali na spomladansko utrujenost, potem pa se bo treba spomniti česa drugega. Premalo svežega zraka in sonca? Pomanjkanje kakšnega vitamina, minerala? Prenizek pritisk? Pa poglejmo, kako bi si lahko pomagali s hrano. Meni je pomagal rožmarin. Najprej sem pravzaprav jaz pomagala njemu in ga na zeliščni gredi rešila robid in ligustrov, ki so se zasejali med njegovimi dolgimi vejami. Žal (ali k sreči zame) se je nekaj vejic odlomilo z olesenelih stebel in tako sem se v kuhinjo vrnila s precejšnjo količino rožmarina. Kaj z njim? Najprej sem ga drobno nasekljala in zamesila v testo za kruh. Kar dobri dve žlici svežega rožmarina in za pest rozin gre vanj. Rožmarin prevlada bolj z vonjem kot okusom. Kruh je zaradi rozin res malo sladek, ampak ne toliko, da ga ne bi mogli jesti s slanimi jedmi. Poleti večkrat pečemo fokačo, nizek kruh, bolj pogačo, ki jo pred peko napikamo z vršički rožmarina in radodarno namažemo z oljčnim oljem. Super je s svežimi paradižniki in baziliko, ampak na to bo treba še počakati. Paradižniki so pri meni še drobne sadike na okenski polici, bazilika ni niti vzklila. Rožmarin zmiksam v kremne juhe, ki so bolj intenzivnega okusa, rade ga imajo rižotke, sveže nasekljanega posipam po pašti in jo pokapljam z oljčnim oljem. Mediteransko zelišče se ujame s česnom, timijanom, žajbljem, kar bo odlično na prvem pečenem krompirju. Zelišča in česen nasekljamo, solimo in posipamo po krompirju, tik preden je pečen.
Kot vsa zelišča ima tudi rožmarin same dobre lastnosti, je antioksidant, izboljšuje različne funkcije v telesu, zato je več kot zaželen. Po kitajski medicini dvigne energijo in zbudi čute. Par kapljic eteričnega olja v izparilniku naj bi v prostoru za več kot polovico izboljšalo koncentracijo, spomin in mentalne sposobnosti na splošno. Rožmarinov čaj pa zdrami iz lenobnosti podobno kot kava. Večkrat kar pozabim, da rešitev za spomladansko utrujenost raste na vrtu.
Že to me je spravilo v dobro voljo, še bolj pa mediteranski humus. Rožmarin sem zmiksala v humus, ki je sicer že vsem dolgočasen, in nastal je čisto nov recept. Preizkušali smo ga na čebulnih čabatkah in se sončili med prvim zajtrkom na prostem.
Kot vsa zelišča ima tudi rožmarin same dobre lastnosti, je antioksidant, izboljšuje različne funkcije v telesu, zato je več kot zaželen. Po kitajski medicini dvigne energijo in zbudi čute. Par kapljic eteričnega olja v izparilniku naj bi v prostoru za več kot polovico izboljšalo koncentracijo, spomin in mentalne sposobnosti na splošno. Rožmarinov čaj pa zdrami iz lenobnosti podobno kot kava. Večkrat kar pozabim, da rešitev za spomladansko utrujenost raste na vrtu.
Že to me je spravilo v dobro voljo, še bolj pa mediteranski humus. Rožmarin sem zmiksala v humus, ki je sicer že vsem dolgočasen, in nastal je čisto nov recept. Preizkušali smo ga na čebulnih čabatkah in se sončili med prvim zajtrkom na prostem.
Mediteranski humus
100 g čičerke
četrt žličke sode bikarbone
lonček črnih oliv v olju
par suhih paradižnikov
rožmarin
sol in poper
žlica tahinija
Čičerko namočimo čez noč in zjutraj skuhamo. Vode ne solimo, dodamo pa ji četrt žličke sode bikarbone, da bodo zrna masleno mehka.
Suhe paradižnike narežemo. Olive izkoščičimo in vrnemo v olje. Rožmarin osmukamo z vejic in drobno nasekljamo.
Odcejeno čičerko (tekočino, v kateri se je kuhala, prihranimo), črne olive z oljem vred, suhe paradižnike, rožmarin in tahini stresemo v dober mikser. Solimo in popramo po okusu. Dolivamo le toliko tekočine, v kateri se je kuhala čičerka, da lahko zmiksamo. Namaz naj bo zelo gost. Popramo, dosolimo, morda dodamo malo čilija za pikantnost.
Če imamo olive v slanici in ne v olju, humusu med miksanjem dodamo nekaj žlic oljčnega olja.
Ponudimo kot namaz, pomako ali osnovo za sendvič.
100 g čičerke
četrt žličke sode bikarbone
lonček črnih oliv v olju
par suhih paradižnikov
rožmarin
sol in poper
žlica tahinija
Čičerko namočimo čez noč in zjutraj skuhamo. Vode ne solimo, dodamo pa ji četrt žličke sode bikarbone, da bodo zrna masleno mehka.
Suhe paradižnike narežemo. Olive izkoščičimo in vrnemo v olje. Rožmarin osmukamo z vejic in drobno nasekljamo.
Odcejeno čičerko (tekočino, v kateri se je kuhala, prihranimo), črne olive z oljem vred, suhe paradižnike, rožmarin in tahini stresemo v dober mikser. Solimo in popramo po okusu. Dolivamo le toliko tekočine, v kateri se je kuhala čičerka, da lahko zmiksamo. Namaz naj bo zelo gost. Popramo, dosolimo, morda dodamo malo čilija za pikantnost.
Če imamo olive v slanici in ne v olju, humusu med miksanjem dodamo nekaj žlic oljčnega olja.
Ponudimo kot namaz, pomako ali osnovo za sendvič.
Predstavitvene informacije
Komentarji:
22:45
Profesionalec