Stare jedi za celostno turistično ponudbo (FOTO)
Folklorno društvo Rožmarin Dolena ohranja ljudsko izročilo na različnih področjih, skrbi za novosti z izobraževanji, sodeluje na gostovanjih in prireja lastne prireditve, nastope, razstave, srečanja in promocije. Vanj je vključenih veliko članov in različnih skupin: odrasla in otroška folklorna skupina, Rebolj in Jurek, Ded nosi babo, rimske vestalke in aktiv žena. V društvu lahko vsak najde kaj zase, zato so vanj vključeni že predšolski otroci.
Aktiv žena deluje že dobrih 25 let, predsednica pa je Slavica Petrovič. Žene so aktiv ustanovile z namenom prostovoljnega povezovanja in dviga izobraženosti gospodinj na področju kulinarike z organiziranjem kuharskih tečajev. Ohranjanje tradicije starih jedi in s tem povezanih običajev pa je temeljni namen njihovega delovanja. S pripravo starih jedi se uspešno vključujejo v celostno turistično ponudbo v občini Videm.
Zanimivo je, da je v njihovem aktivu tudi veliko mladih gospodinj, ki rade delijo svoje znanje in izkušnje s članicami. Pridne in delavne žene prihajajo iz okoliških vasi, predvsem iz KS Dolena in KS Ptujska Gora, pa tudi iz sosednjih občin.
Pripravljajo razna predavanja in izobraževanja, da pridobijo koristne informacije in izkušnje. Skrbno pripravljajo svoja srečanja, razstave, aktivno sodelujejo z društvom in s preostalimi društvi v občini. Prav tako se udeležujejo gostovanj po vsej Sloveniji ter v sosednjih državah. Sodelujejo na tekmovanjih in razstavah. Skrbijo za promocijo in predstavitev domače hrane, za dvig kakovosti in omogočajo dostop do informacij in podporo vsem, ki bi se želeli vključiti v promocijske aktivnosti predstavitve kulinarike v Halozah. Prizadevajo si obuditi staro peko in zanjo navdušiti mlade, hkrati pa želijo spodbuditi vse k sodelovanju, ki se v občini Videm ukvarjajo s turizmom, bodisi na kmetiji bodisi v vinski kleti. Z veseljem se odzovejo na prošnje občine, domačega in tudi drugih društev pri organizaciji pogostitev na raznih prireditvah.
Obnovljena kuhinja
Letos so se odločile za nekaj bolj sodobnega in hkrati starega – za pripravo jedi iz buč, ki so bile nekoč namenjene le za krmo živali. Zbrale so se v domu krajanov v Doleni. Kuhale so v popolnoma obnovljeni in na novo opremljeni kuhinji, ki je bila posodobljena pred dvema letoma.
Nabavile so material za peko in kuho. Buče so nabrale na svojih vrtovih in njivah. Vse navzoče je pozdravila predsednica društva in predstavila učiteljico kuharstva Mileno Sitar. Predavateljica je predstavila teorijo o bučah, kuhanje in peko.
Razdelile so se v skupine in se lotile priprave. Gospodinje so izdale svoje skrivnosti peke druga drugi, prav tako je veliko koristnih nasvetov podala učiteljica. Iz buč so naredile veliko okusnih jedi. Dan se je zaključil pozno zvečer, po skupni fotografiji. Vse dobrote so nato pokusile in se zahvalile mojstrici, da jim je podarila svoj čas in znanje.
V jesenskem času so izvedle več skupnih aktivnosti: trebile so buče na njivi, najbolj zanimiva pa sta bila trganje koruze in večerno ličkanje. Ob kožuhanju so zapele in seveda odlično jedle. Drugi dan so požele koruzna stebla (koruznico), naredile snopje in ga zložile v kopice, kot se je to delalo nekoč.
Žene so aktiv ustanovile z namenom prostovoljnega povezovanja in dviga izobraženosti gospodinj na področju kulinarike z organiziranjem kuharskih tečajev.
Uživale so ob delu, obujale spomine na stare čase, najbolj pa so uživali otroci, ki so se v kopicah skrivali in igrali. Na pomoč pa so jim priskočili tudi možje.