VELIKA NOČ

Ste vedeli, koliko časa se kuhajo jajca za barvanje?

Nasvet za velikonočno ustvarjanje. 
Fotografija: Za barvanje so najboljša trdo kuhana jajca. FOTO: Arhiv
Odpri galerijo
Za barvanje so najboljša trdo kuhana jajca. FOTO: Arhiv

Velika noč je skoraj tu in barvanje velikonočnih jajc je skoraj obvezna dejavnost v vsakem domu. Koliko časa pa kuhamo jajca, ki jih bomo kasneje razstavili na mizi? 

Ko kuhamo jajca, moramo upoštevati nekaj preprostih navodil. Med kuhanjem morajo biti jajca povsem pokrita z vodo. Da jajčna lupina med kuhanjem ne poči, jajca pred kuhanjem ogrejemo na sobno temperaturo, pomaga tudi, če v vodo zlijemo žlic kisa, ki bo preprečil izlitje beljaka. Da se bodo jajca lažje lupila, je boljše, da ne uporabimo povsem svežih jajc, vodi pa dodamo sol. 

Jajca, ki bodo služila dekoraciji in jih bomo pobarvali, naj bodo trdo kuhana. Najprimernejša jajca za pripravo mehko kuhanih jajc so stara 4 do 10 dni. Če pripravljamo poltrda ali trdo kuhana jajca, lahko uporabimo tudi starejša jajca. Trdo kuhana jajca se morajo v prej naštetih razmerah kuhati dobrih 10 minut, odvisno tudi od velikosti in prostornine jajc.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije