RECEPT
Ste že poskusili vročo čokolado s čilijem?
Sladica precej ekstremnega okusa, čokolada in med dajeta močno sladkobo, čili pa pekočino.
Odpri galerijo
Čili običajno uporabljamo v mesnih jedeh, znan je na primer mehiški chilli con carne oziroma čili z mesom, precej priljubljena jed tudi pri nas, čeprav nima bogate tradicije. Obnese se tudi v zelenjavnih jedeh. Uporabljamo svežega ali sušenega, v trgovinah ali na tržnici lahko kupimo mletega.
Ne glede na to, kje in v kakšni obliki ga uporabimo, moramo biti zelo previdni pri odmerjanju. Jed je lahko hitro preveč pikantna, ob pretiravanju celo neužitna. Pa tudi sicer ni v redu, da ena od začimb povsem preglasi druge. Ščepec ali noževa konica bo povsem dovolj za pekočo jed. Pri zelo ostrih čilijih pazimo, da nam ne pridejo v očesno sluznico.
Za 4 osebe:
250 g temne čokolade
1 majhen svež čili ali ščepec v prahu
700 ml mleka
100 ml sladke smetane
3 žlice medu
sol, ščep mletega cimeta ali pol cimetove paličice, vaniljev strok
Mleko zlijemo v lonec in ga damo kuhati. Dodamo vaniljeva semena in strok, cimet, sol, na pol prerezan čili, ki smo mu odstranili semena, ali čili v prahu, zavremo, potem pa pustimo stati 10 minut, da se sprostijo okusi. Čokolado na drobno narežemo in stresemo v mleko, ga počasi segrevamo in mešamo z metlico, da se čokolada raztopi. Dodamo med in dobro premešamo. Odstranimo vaniljev strok, cimetovo palčko in čili, nalijemo v lične skodelice in ponudimo še toplo. Po želji okrasimo s stepeno smetano.
250 g temne čokolade
1 majhen svež čili ali ščepec v prahu
700 ml mleka
100 ml sladke smetane
3 žlice medu
sol, ščep mletega cimeta ali pol cimetove paličice, vaniljev strok
Mleko zlijemo v lonec in ga damo kuhati. Dodamo vaniljeva semena in strok, cimet, sol, na pol prerezan čili, ki smo mu odstranili semena, ali čili v prahu, zavremo, potem pa pustimo stati 10 minut, da se sprostijo okusi. Čokolado na drobno narežemo in stresemo v mleko, ga počasi segrevamo in mešamo z metlico, da se čokolada raztopi. Dodamo med in dobro premešamo. Odstranimo vaniljev strok, cimetovo palčko in čili, nalijemo v lične skodelice in ponudimo še toplo. Po želji okrasimo s stepeno smetano.
Ne glede na to, kje in v kakšni obliki ga uporabimo, moramo biti zelo previdni pri odmerjanju. Jed je lahko hitro preveč pikantna, ob pretiravanju celo neužitna. Pa tudi sicer ni v redu, da ena od začimb povsem preglasi druge. Ščepec ali noževa konica bo povsem dovolj za pekočo jed. Pri zelo ostrih čilijih pazimo, da nam ne pridejo v očesno sluznico.