BREZ SLABE VESTI

Štirje odlični razlogi za sladkanje s čokolado

Je okusna in še zdrava.
Fotografija: Temna čokolada za zdravje srca in možganov. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Temna čokolada za zdravje srca in možganov. FOTO: Thinkstock

Glavna sestavina čokolade je kakav, ta pa vsebuje številne zdrave snovi: antioksidante, flavonoide, vlakna, železo, magnezij, fosfor, kalij ... Vendar naj čokolada vsebuje vsaj 65 odstotkov kakava. Zakaj se lahko z njo sladkamo brez slabe vesti?

Pozitivno vpliva na ravnovesje hormonov

Pod vplivom čokolade se v telesu sproščajo endorfini, ki blažijo bolečino in dvigajo razpoloženje. Hkrati v organizmu povečuje količino feniletilamina, ta pa veča telesno energijo. Temna čokolada spodbuja tudi nastajanje serotonina, hormona dobrega počutja, ki deluje kot antidepresiv in pripomore k boljši volji ter počutju.

Dobra je za srce

Med drugim povečuje fleksibilnost arterij, preprečuje nalaganje oblog na njihove stene in v zmernih količinah uravnava holesterol ter manjša verjetnost možganske kapi.

Dobra je za možgane

Raziskava univerze Harvard je pokazala, da redno uživanje vroče čokolade spodbuja dotok krvi v male sive celice in zlasti pozitivno vpliva na dele možganov, ki zaradi degenerativnih poškodb vodijo v demenco in alzheimerjevo bolezen.

Koristi v nosečnosti

Na Finskem so ugotovili, da so nosečnice, ki uživajo temno čokolado, pod manjšim stresom v primerjavi z onimi, ki je ne. Prav tako so otroci prvih manj jokavi, kar pomeni, da dobro vpliva tako na mater kot tudi na zdravje še nerojenega otroka.  

Čokolada je torej zdrava, a z njo ne gre pretiravati, saj je zelo kalorična. 30 gramov ima približno 150 kalorij. Rebro na dan je za pozitivne učinke več kot dovolj.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije