BREZ SLABE VESTI
Štirje odlični razlogi za sladkanje s čokolado
Je okusna in še zdrava.
Odpri galerijo
Glavna sestavina čokolade je kakav, ta pa vsebuje številne zdrave snovi: antioksidante, flavonoide, vlakna, železo, magnezij, fosfor, kalij ... Vendar naj čokolada vsebuje vsaj 65 odstotkov kakava. Zakaj se lahko z njo sladkamo brez slabe vesti?
Čokolada je torej zdrava, a z njo ne gre pretiravati, saj je zelo kalorična. 30 gramov ima približno 150 kalorij. Rebro na dan je za pozitivne učinke več kot dovolj.
Pozitivno vpliva na ravnovesje hormonov
Pod vplivom čokolade se v telesu sproščajo endorfini, ki blažijo bolečino in dvigajo razpoloženje. Hkrati v organizmu povečuje količino feniletilamina, ta pa veča telesno energijo. Temna čokolada spodbuja tudi nastajanje serotonina, hormona dobrega počutja, ki deluje kot antidepresiv in pripomore k boljši volji ter počutju.Dobra je za srce
Med drugim povečuje fleksibilnost arterij, preprečuje nalaganje oblog na njihove stene in v zmernih količinah uravnava holesterol ter manjša verjetnost možganske kapi.Dobra je za možgane
Raziskava univerze Harvard je pokazala, da redno uživanje vroče čokolade spodbuja dotok krvi v male sive celice in zlasti pozitivno vpliva na dele možganov, ki zaradi degenerativnih poškodb vodijo v demenco in alzheimerjevo bolezen.Koristi v nosečnosti
Na Finskem so ugotovili, da so nosečnice, ki uživajo temno čokolado, pod manjšim stresom v primerjavi z onimi, ki je ne. Prav tako so otroci prvih manj jokavi, kar pomeni, da dobro vpliva tako na mater kot tudi na zdravje še nerojenega otroka.Čokolada je torej zdrava, a z njo ne gre pretiravati, saj je zelo kalorična. 30 gramov ima približno 150 kalorij. Rebro na dan je za pozitivne učinke več kot dovolj.