RECEPT
Stročji fižol v solati
Kuhan in ohlajen je odlična solata, ki v teh poletnih dneh še kako tekne, pri pripravi pa uporabimo slovensko bučno olje.
Odpri galerijo
Stročjega fižola so trenutno polni vrtički, a sezona ne traja dolgo, zato se ga čim bolj naužijmo, dokler traja. Eden od načinov priprave je solata, ki jo ponudimo kot samostojno jed, po želji s kosom kruha, ali kot prilogo mesnim jedem, tudi tistim z žara.
Če kaj ostane, solato do naslednjega dne shranimo v hladilnik in jo, preden jo postrežemo, samo pomešamo!
Za 6 oseb:
1 kg stročjega fižola
Preliv
2 stroka česna
jabolčni kis
bučno olje
sol
In še
malo peteršilja
Stročji fižol operemo, mu odrežemo del s pecljem, nato pa ga narežemo na približno tri centimetre dolge kose. Skuhamo ga v osoljeni vodi – čas kuhanja je odvisen od sorte. Potem ga odcedimo, oplaknemo s hladno vodo in ohladimo. Za solatni preliv strt česen pomešamo s soljo, kisom in oljem.
V posodo razvrstimo eno plast fižola, ki jo pokapamo s prelivom, sledi druga plast, preliv in tako naprej, da porabimo ves fižol. Če smo pri razvrščanju plasti uspešni, nam solate niti ni treba mešati. Povrhu posujemo na grobo nasekljan peteršilj.
1 kg stročjega fižola
Preliv
2 stroka česna
jabolčni kis
bučno olje
sol
In še
malo peteršilja
Stročji fižol operemo, mu odrežemo del s pecljem, nato pa ga narežemo na približno tri centimetre dolge kose. Skuhamo ga v osoljeni vodi – čas kuhanja je odvisen od sorte. Potem ga odcedimo, oplaknemo s hladno vodo in ohladimo. Za solatni preliv strt česen pomešamo s soljo, kisom in oljem.
V posodo razvrstimo eno plast fižola, ki jo pokapamo s prelivom, sledi druga plast, preliv in tako naprej, da porabimo ves fižol. Če smo pri razvrščanju plasti uspešni, nam solate niti ni treba mešati. Povrhu posujemo na grobo nasekljan peteršilj.
Če kaj ostane, solato do naslednjega dne shranimo v hladilnik in jo, preden jo postrežemo, samo pomešamo!