VEGANSKA SCENA
Študenta izumila rastlinsko meso
Altburger po teksturi, sočnosti, videzu in okusu prepriča še tako zagrizenega mesojedca.
Odpri galerijo
Ko smo zasledovali vegansko poletno sceno v Ljubljani, smo pred restavracijo Kucha naleteli na dolgo vrsto čakajočih na nemesni burger oziroma slovenski rastlinski polpet v božansko mehki bombetki iz tatarske ajde. Tam sta bila seveda tudi mlada izumitelja, Maj Hrovat in Luka Sinček, študenta biotehnologije in mikrobiologije, ki sta altburger, kot imenujeta rastlinski polpet, razvijala v sodelovanju s Katedro za tehnologijo mesa in vrednotenja živil.
Tako, dobili smo pravi nadomestek, ki po teksturi, sočnosti, videzu in okusu prepriča še tako zagrizenega mesojedca. Zakaj bi se odločili za nadomestek namesto originala? Razlogov je seveda več, zato se veganstvo tudi pri nas močno krepi in ni več le modna muha.
Pri rastlinskem polpetu slovenskih izumiteljev gre za inovativno proizvodnjo hrane z namenom, da bi zmanjšali negativen vpliv mesne industrije na okolje. Manj mesa, manj onesnaženo okolje. Od besed k dejanjem, torej, fanta sta razvila polpet, ki niti po hranilni vrednosti ne zaostaja za mesnim. Vsak polpet vsebuje 20 g proteinov, kakovostne maščobe in celo problematičen vitamin B12, zato odpadejo vsi pomisleki, ki jih morda imamo glede nemesne prehrane. Ne vsebuje gensko spremenjenih organizmov niti palmovega olja, kar je res pohvalno.
Zamisel je bila v strokovnih krogih dobro sprejeta, z izdelkom altburger, kot imenujeta mesni nadomestek, so se prijavili na tekmovanje Ecotrophelia Slovenija 2019 ter osvojili 2. mesto in posebno priznanje za najboljšo idejo za zmanjšanje okoljskega odtisa ter prvo mesto na EIT Food Innovation in Climate Launchpad 2019.
Predstavitev nemesnih polpetov ni mogla najti bolj primerne družbe, kot so odgovorni hedonisti, entuziasti in veliki vizionarji, ki vodijo restavracijo Kucha v Ljubljani. Polpete so popekli na žaru in sproti sestavljali v burgerje, čisto klasično, z vsemi omakami, karamelizirano čebulo, rezino paradižnika, fino narezano solato in kislimi kumaricami. K burgerju se seveda najbolj prileže pivo. Točila ga je kraft pivovarna Tektonik, kjer varijo pivo za užitek. Preizkusili smo svetli ale normal, ki se je izvrstno ujel z bogato obloženim burgerjem in krompirčkom z žara.
Na poznopopoldanskem soncu se je pred restavracijo nabrala dolga vrsta čakajočih na burger, na žar so postavili več kot dvesto polpetov, mize so bile polne, obrazi nasmejani. Tudi mlada izumitelja sta nazdravila več kot dobro obiskanemu dogodku. Z njima smo se pogovarjali o tem, ali so tu zbrani bolj vegani ali mesojedi ali vsejedi, pa sta le skomignila. Njima se zdi najpomembnejše, da so jih z veseljem pojedli in da je bil piknik več kot uspešen. Mladi upi gostinstva – računamo na vas! Beba Splichal
Tako, dobili smo pravi nadomestek, ki po teksturi, sočnosti, videzu in okusu prepriča še tako zagrizenega mesojedca. Zakaj bi se odločili za nadomestek namesto originala? Razlogov je seveda več, zato se veganstvo tudi pri nas močno krepi in ni več le modna muha.
Pri rastlinskem polpetu slovenskih izumiteljev gre za inovativno proizvodnjo hrane z namenom, da bi zmanjšali negativen vpliv mesne industrije na okolje. Manj mesa, manj onesnaženo okolje. Od besed k dejanjem, torej, fanta sta razvila polpet, ki niti po hranilni vrednosti ne zaostaja za mesnim. Vsak polpet vsebuje 20 g proteinov, kakovostne maščobe in celo problematičen vitamin B12, zato odpadejo vsi pomisleki, ki jih morda imamo glede nemesne prehrane. Ne vsebuje gensko spremenjenih organizmov niti palmovega olja, kar je res pohvalno.
Zamisel je bila v strokovnih krogih dobro sprejeta, z izdelkom altburger, kot imenujeta mesni nadomestek, so se prijavili na tekmovanje Ecotrophelia Slovenija 2019 ter osvojili 2. mesto in posebno priznanje za najboljšo idejo za zmanjšanje okoljskega odtisa ter prvo mesto na EIT Food Innovation in Climate Launchpad 2019.
Predstavitev nemesnih polpetov ni mogla najti bolj primerne družbe, kot so odgovorni hedonisti, entuziasti in veliki vizionarji, ki vodijo restavracijo Kucha v Ljubljani. Polpete so popekli na žaru in sproti sestavljali v burgerje, čisto klasično, z vsemi omakami, karamelizirano čebulo, rezino paradižnika, fino narezano solato in kislimi kumaricami. K burgerju se seveda najbolj prileže pivo. Točila ga je kraft pivovarna Tektonik, kjer varijo pivo za užitek. Preizkusili smo svetli ale normal, ki se je izvrstno ujel z bogato obloženim burgerjem in krompirčkom z žara.
Na poznopopoldanskem soncu se je pred restavracijo nabrala dolga vrsta čakajočih na burger, na žar so postavili več kot dvesto polpetov, mize so bile polne, obrazi nasmejani. Tudi mlada izumitelja sta nazdravila več kot dobro obiskanemu dogodku. Z njima smo se pogovarjali o tem, ali so tu zbrani bolj vegani ali mesojedi ali vsejedi, pa sta le skomignila. Njima se zdi najpomembnejše, da so jih z veseljem pojedli in da je bil piknik več kot uspešen. Mladi upi gostinstva – računamo na vas! Beba Splichal