RECEPT
Švedski piškoti
Na Švedskem pečejo piškote, ki jim poseben okus daje ingver, da bi bili še bolj posebni, dodajo ščepec pimenta.
Odpri galerijo
Piškote z ingverjem in še nekaterimi začimbami, ki jim dajejo svojstven okus, pečemo predvsem okoli božičnih praznikov, a se prav tako priležejo v drugih letnih časih. Testo je podobno navadnim keksom, kar jih dela posebne, so eksotični dodatki. Vanj namreč zamesimo ingver, muškatni orešček in cimet, za nameček pa še piment, da bo okus polnejši.
Če se držimo recepta, bo nastalo krhko testo, a brez skrbi, takšno mora biti. Pri peki pazimo, da ne bodo piškoti preveč rjavi in pretrdi. Tako bodo ohlajeni ohranili svežino in značilno mehkobo.
Za 4 osebe:
750 g moke
1 pecilni prašek
200 g masla
230 g melase ali medu
220 g rjavega sladkorja
1 jajce
3 g mletega ingverja
3 g mletega muškatnega oreška
2 g pimenta
2 g cimeta
vaniljeva aroma
120 ml vode
V skledi z mešalnikom mešamo na sobno temperaturo ogreto maslo, sladkor, jajce, melaso, nekaj kapljic vaniljeve arome in vodo, dokler ne nastane homogena zmes. Posebej zmešamo moko, pecilni prašek, ingver, muškatni orešek, piment in cimet. Počasi dodajamo masleni masi in zgnetemo v kompaktno testo. Razdelimo ga na manjše dele, zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik za tri ure ali več. Na pomokani površini razvaljamo na približno pol centimetra debelo in z modelčki oblikujemo piškote. Pečemo v pekaču, obloženem s peki papirjem, približno deset minut pri temperaturi 180 stopinj. Postrežemo ohlajene.
750 g moke
1 pecilni prašek
200 g masla
230 g melase ali medu
220 g rjavega sladkorja
1 jajce
3 g mletega ingverja
3 g mletega muškatnega oreška
2 g pimenta
2 g cimeta
vaniljeva aroma
120 ml vode
V skledi z mešalnikom mešamo na sobno temperaturo ogreto maslo, sladkor, jajce, melaso, nekaj kapljic vaniljeve arome in vodo, dokler ne nastane homogena zmes. Posebej zmešamo moko, pecilni prašek, ingver, muškatni orešek, piment in cimet. Počasi dodajamo masleni masi in zgnetemo v kompaktno testo. Razdelimo ga na manjše dele, zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik za tri ure ali več. Na pomokani površini razvaljamo na približno pol centimetra debelo in z modelčki oblikujemo piškote. Pečemo v pekaču, obloženem s peki papirjem, približno deset minut pri temperaturi 180 stopinj. Postrežemo ohlajene.
Če se držimo recepta, bo nastalo krhko testo, a brez skrbi, takšno mora biti. Pri peki pazimo, da ne bodo piškoti preveč rjavi in pretrdi. Tako bodo ohlajeni ohranili svežino in značilno mehkobo.