OKUSNO

Sveže jedi iz prazničnih ostankov

Kar je ostalo po prazničnem kosilu ali večerji, pripravimo tako, da bo na mizi nekaj povsem drugega; iz pečenke denimo naredimo namaz ali jo zrežemo v enolončnico, testenine prelijemo s sveže pripravljeno omako.
Fotografija: Na koščke narezano meso stresemo v juho. FOTO: Alleko, Getty Images
Odpri galerijo
Na koščke narezano meso stresemo v juho. FOTO: Alleko, Getty Images

V skrbi, da ne bi šel kdo lačen od mize, pogosto pretiravamo v količini pripravljenih jedi. Tudi pri vsakdanjem kuhanju, kaj šele med prazniki, zlasti če gostimo več jedcev, kot smo sicer vajeni. Pri velikem omizju bo praviloma tudi ostankov več. Pogled v hladilnik naslednji dan lahko razkrije, da smo preskrbljeni še za nekaj dni, a kako osvežiti ostanke, da ne bomo ves teden tolkli pogrete pečenke in piščanca? Z malo iznajdljivosti bodo jedi v novi preobleki prav tako ali pa še bolj okusne od originalov.

Pire krompir je osnova za številne jedi. FOTO: Olga_sweet, Getty Images
Pire krompir je osnova za številne jedi. FOTO: Olga_sweet, Getty Images

Če začnemo pri mesu, običajno ostane kak kos pečenke, pa pečena perutnina, morda štruca iz mletega mesa, in seveda ne pozabimo na kuhano meso iz juhe. Pečeno meso lahko podtaknemo v mnoge jedi, pa nihče ne bo opazil, da gre za ostanke. Če imamo radi mrzlo pečenko, je stvar res enostavna, meso narežemo na tanke rezine in z njim obložimo sendvič, seveda z vsemi dodatki, namazi in zelenjavo, ter si ga privoščimo za malico ali večerjo. Iz mrzlega mesa pripravimo tudi okusne namaze oziroma paštete. Narezanega na koščke skupaj z začimbami in drugimi dodatki zmeljemo v blenderju do želene strukture. Pri tem ne pozabimo na obvezno sestavino, ki vsebuje maščobo, na primer maslo, majonezo ali smetano, ki bo namaz naredila mehak in voljan. Nadvse okusni bodo polpeti iz pečenega mesa, bodisi pečenke bodisi mletega, na primer iz mesne štruce. Polpete pripravimo enako kot iz svežega mesa, le da jih ni treba toplotno obdelati.

Testenine pripravimo v hladni solati ali pogrete z omako. FOTO: Nataly Hanin, Getty Images
Testenine pripravimo v hladni solati ali pogrete z omako. FOTO: Nataly Hanin, Getty Images

Še bolj enostavno pa je, če meso narežemo na poljubno velike koščke in ga stresemo v katero od jedi na žlico, na primer v joto, ričet ali zelenjavno enolončnico. Poleg mesa nam seveda lahko ostanejo tudi priloge, riž, testenine in krompir. Iz kuhanega krompirja ali pireja pripravimo polpete ali zamesimo testo, iz njega naredimo svaljke, njoke ali cmoke. Kuhane testenine dodamo solati iz sveže zelenjave, lahko še ostanke pečenega perutninskega mesa, narezanega na koščke. Če bi raje topel obrok, pripravimo poljubno omako, testenine pa pogrejemo v ponvi na maslu in jih zmešamo z omako. Rižoto lahko pogrejemo, če smo riž skuhali na vodi, pa ga uporabimo kot jušno zakuho ali ga prevremo v mleku, po želji osladimo in si privoščimo krepak zajtrk. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije