Sol je v zmerni količini zdrava in telo jo za normalno delovanje potrebuje. Težava nastopi, kadar je je preveč, saj pretiravanje z njo vodi v težave s srcem, ledvicami in povečuje verjetnost številnih bolezni. Tisti, ki se trudijo živeti zdravo, so zato pri izbiri jedi previdni in se izogibajo živilom, ki vsebujejo veliko soli, denimo krompirjevemu čipsu in predelanim mesninam. A ta niso edina, kjer je soli preveč. V prekomerni količini se skriva tudi tam, kjer je sploh ne bi pričakovali.
Konzervirana paradižnikova omaka
Paradižnikova omaka vsebuje likopen in karotenoide, ki skrbijo za zdravje srca in varujejo pred rakom. Vendar pozor, v tisti, ki je na voljo v trgovinah, je lahko veliko soli. V 120 mililitrih tudi več kot 600 miligramov. Za primerjavo povejmo, da je v 30 gramih čipsa 170 miligramov soli.
Koruzni kosmiči
Koruzni kosmiči so priljubljena sestavina zajtrka, a dobro je vedeti, da je nekaterim dodane več soli (natrijevega klorida) kot v čipsu. V 240 gramih koruznih kosmičev je lahko kar 270 miligramov soli.
Polnozrnat kruh
Samo zato še ni nujno zdrav. V rezini polnozrnatega kruha je lahko od 100 do 200 miligramov soli. Z dvema rezinama je torej zaužijete toliko kot z vrečko čipsa.
Siri z manj maščobe
240 gramov takšnega sira vsebuje do 270 miligramov soli. Kar pomeni, da je z njim hitro mogoče prekoračiti dnevno priporočeni vnos soli, ki za odrasle osebe znaša pet gramov.
Juhe
Študije so pokazale, da posamezniki, ki obrok začnejo z juho, skupno z obrokom zaužijejo 20 odstotkov manj kalorij v primerjavi z onimi, ki juhe ne jedo. Domača torej lahko pripomore k vitki postavi. Ne velja pa to za instantne juhe, saj je v njih ogromno soli. V enem krožniku tudi od 900 do 1600 miligramov.
Hvala, ker berete Slovenske novice.
Berite Slovenske novice že za 1,99€ mesečno.
NAROČITE
Predstavitvene informacije
Komentarji: