RECEPT
Tako lahko enostavno pripravite šipkovo marmelado
Zamudni klasični postopek priprave šipkove marmelade, ki marsikoga odvrne, še preden se loti dela, lahko precej poenostavimo.
Odpri galerijo
Večina starih receptov za pripravo šipkove marmelade zahteva, da jagode vsako posebej prerežemo in izločimo pečke ter kosmato meso. To je res zamudno opravilo, če si predstavljamo, da imamo na primer dva kilograma ali več jagod. Starejše kuharice prisegajo, da je to edini pravi način in da delo odtehta odličen okus marmelade, a v današnjem tempu, ko nenehno iščemo bližnjice, smo izbrskali recept, ki je precej bolj enostaven.
Sicer pa iz šipka pripravimo tudi odličen liker. Cele plodove namočimo za nekaj ur, potem odcedimo in osušimo. Narežemo jih tako kot za marmelado, stresemo v kozarec in zalijemo z dobrim žganjem. Po približno desetih dneh, vmes večkrat pretresemo, je liker nared.
Za 4 osebe:
2 kg šipkovih jagod
1 kg sladkorja
1 l vode
2 lističa želatine
Šipek nabiramo po prvi slani. Jagode zmeljemo in stresemo v večji lonec. Prilijemo vodo in kuhamo približno eno uro, vmes večkrat premešamo. Dobljeno goščo ohladimo, pretlačimo skozi gosto sito in sok zlijemo v lonec. Dodamo sladkor in želatino, ki smo jo raztopili v vodi, in kuhamo na majhnem ognju, dokler se sok ne zgosti. Dobimo povsem gladko marmelado, ki jo še vročo nalijemo v steklene kozarčke in dobro zapremo. Če že vnaprej mislimo na praznike, kozarce okrasimo, in marmelada je lahko lepo darilo za najbližje.
2 kg šipkovih jagod
1 kg sladkorja
1 l vode
2 lističa želatine
Šipek nabiramo po prvi slani. Jagode zmeljemo in stresemo v večji lonec. Prilijemo vodo in kuhamo približno eno uro, vmes večkrat premešamo. Dobljeno goščo ohladimo, pretlačimo skozi gosto sito in sok zlijemo v lonec. Dodamo sladkor in želatino, ki smo jo raztopili v vodi, in kuhamo na majhnem ognju, dokler se sok ne zgosti. Dobimo povsem gladko marmelado, ki jo še vročo nalijemo v steklene kozarčke in dobro zapremo. Če že vnaprej mislimo na praznike, kozarce okrasimo, in marmelada je lahko lepo darilo za najbližje.
Sicer pa iz šipka pripravimo tudi odličen liker. Cele plodove namočimo za nekaj ur, potem odcedimo in osušimo. Narežemo jih tako kot za marmelado, stresemo v kozarec in zalijemo z dobrim žganjem. Po približno desetih dneh, vmes večkrat pretresemo, je liker nared.