POMEMBNO

Tako se pravilno uživa česen

Ponaša se z močnimi pozitivnimi učinki na zdravje, a le, če ga pravilno uživate.
Fotografija: V namen zdravljenja in preventive je najboljši termično neobdelan česen. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
V namen zdravljenja in preventive je najboljši termično neobdelan česen. FOTO: Thinkstock

Česen je pogosta sestavina jedi. Ne samo zaradi okusa, temveč tudi zaradi njegovih pozitivnih učinkov na zdravje. Znan je kot naravni antibiotik in zaveznik močne odpornosti, v njem je prisotnih veliko kemičnih spojin, ki premagujejo bakterijske okužbe, skrbijo za zdravje dihalnih poti, varujejo pred posledicami oksidativnega stresa, zaviralno vplivajo na nekatere viruse, preprečujejo pretiran razvoj glivic, varujejo pred rakom ter skrbijo za zdravje srca.
Vsi ti učinki česna pa pridejo do izraza le, če ga v svojo prehrano dodajate na pravilen način.

Kako ga pravilno jesti?

  • V namen preventive je na dan treba zaužiti vsaj tri stroke česna.
  • Pred uživanjem ga obvezno nasekljajte in počakajte deset minut. Tako se bodo v njem sprožile encimske reakcije, med katerimi se sproščajo aktivne, zdravju prijazne snovi.
  • Najučinkovitejši je surov.
  • Če ga dodajate juham in omakam, ga ne izpostavljajte dolgi termični obdelavi. Ne segrevajte ga dlje od desetih minut.

Njegov vonj naj ne bo ovira

Mnogi se česnu izogibajo zaradi njegovega močnega vonja. Ta je posledica v njem prisotnega žvepla. Zadah po belih strokih pa je mogoče premagati z žvečenjem listkov peteršilja, zrn kave ali semen koromača.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije