OKUSI

Taman Organic, Ljubljana

Ekološko, trajnostno, rastlinsko je vodilo restavracije, kjer radi tudi fermentirajo
Fotografija: Humus iz rdeče pese s hrustljavimi krekerji iz lanenih semen
Odpri galerijo
Humus iz rdeče pese s hrustljavimi krekerji iz lanenih semen

Leta 2017 so počasi in potiho sredi Ljubljane, v starem delu mesta na Nazorjevi, pogumno odprli ekološko restavracijo. Prebolela je otroške bolezni, preživela prva leta in z letošnjim letom, ko za njeno vsebino zelo prepričljivo stoji Erik Božič, je videti, kot da je začela novo zgodbo. Krožniki so veganski, vse sestavine so stoodstotno ekološke. Jedi pripravljajo od začetka in sproti, torej so sveže, in pazijo, da je čim manj odpadkov, ker so trajnostno naravnana restavracija. V Sloveniji nimajo prave konkurence, čeprav si je želijo. Erik Božič je trdno prepričan, da je prihodnost gostinstva v tem, da ponudi zdravo, kakovostno in okusno hrano.

Dimljeni tofu, pečen v sezamu in lešnikih, na terijaki omaki, s kisano repo, obarvano s kurkumo
Dimljeni tofu, pečen v sezamu in lešnikih, na terijaki omaki, s kisano repo, obarvano s kurkumo
Taman Organic dopoldne odprejo za dnevna kosila. Ko smo jih obiskali, so ravno zaključili s cvetačno juho, gobovo rižoto, sladkim krompirjem ter solato s tempehom in pečeno čičeriko. Popoldne se v njihovi kuhinji odpre à la carte meni. Za predjed lahko izbirate med žafranovimi arančini z vegansko mocarelo, rdečo pomako s krekerji, brusketo in juhami po navdihu kuharja, med glavnimi jedmi smo na jedilnem listu opazili zanimive ohrovtove sarme z ajdo in šitakami, gratinirane z domačim veganskim sirom. Domače v tej restavraciji pomeni, da sir naredijo sami. Zanimivo je zvenel tudi pastinakov pire z matcha čajem.

Odločili smo se za degustacijski meni in se prepustili njihovi izbiri. Na mizo je prišla najprej skledica humusa iz rdeče pese z lepo hrustljavimi krekerji iz lanenih semen. Za pozdravom iz kuhinje so postregli z dimljenim tofujem, pečenim v sezamu in lešnikih, na terijaki omaki, s kisano repo, obarvano s kurkumo. V restavraciji Taman radi kisajo in fermentirajo, da bi ohranili kar največ hranilne vrednosti.


Tapenada iz oliv, gobja pašteta in ocvrte kockice rumene buče so bile bruskete pred glavno jedjo. Burger je bila zares glavna jed, tako po velikosti kot nasitnosti. Izbira nas je po sofisticiranem uvodu malo presenetila, res pa je bil malo drugačen, kot smo jih vajeni. Polpet je sestavljala le čičerika, pripravljena na tri načine: namočena, nakaljena in pečena, povezana s suhimi paradižniki. Zelo nasiten, postrežen s pomfrijem iz sladkega krompirja. Zeleno solato so pripravili s fermentirano rumeno bučo in naribano cvetačo.

Degustacijski meni je dovolj bogat, da si ga dva lahko razdelita, da bi po njem zmogla desert, ki bi ga bilo škoda zamuditi: presne tortice, limonova krema ali kakavova torta so bile videti zelo okusne.

Bruskete s tapenado iz oliv, gobjo pašteto in ocvrtimi kockicami rumene buče
Bruskete s tapenado iz oliv, gobjo pašteto in ocvrtimi kockicami rumene buče

Za zaključek razvajanja lahko posedite ob skodelici ekološkega ajurvedskega čaja.

À la carte ponudba v Taman Organic ni le zdrava hrana, ampak kulinarični užitek, ki ga pričakuješ, ko povabiš koga na večerjo. Niso v zadregi, če želi kdo kaj posebnega, na primer brezglutensko hrano. Mislili so tudi na tiste, ki bi želeli posedeti ob kozarcu vrhunskega vina ekološko usmerjenih slovenskih vinarjev, Šumenjaka, Černeta, Korenike-Moškona, Rodice in drugih. Na vinski karti je tudi bio italijanski prosecco spumante brut iz kleti Antiche Terre dei Conti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije