OKUSI
Tedenski jedilnik: Paradižnik
Paradižnik in bazilika sta najboljša prijatelja.
Odpri galerijo
Poletja ni brez paradižnika, vsestransko uporabnega živila, ki se ponaša tudi s precejšnjo prehransko vrednostjo. Kako drugače je bilo nekoč, ko so menili, da je strupen!
No, danes vemo, da je pravzaprav zdrav. Uživamo surovega, kuhanega, dušenega, nadevamo ga in predelujemo v slastne omake in juhe, celo sušimo ga, najraje na soncu. Danes tudi vemo, da ga ne hranimo v hladilniku, pač pa kar pri sobni temperaturi, le tako bomo namreč ohranili njegov okus.
In prav zaradi tega ga tako zelo cenimo v kuhinji in pripravljamo na tisoč in en način.
Ratatouille na hitroČebulo drobno sesekljamo in prepražimo na malo olja v večji ponvi, dodamo sesekljan česen. Jajčevec operemo in narežemo na za grižljaj velike kocke ter dodamo čebuli, premešamo in pri nizki temperaturi kuhamo deset minut. Medtem operemo bučke in papriko ter narežemo na kocke, dodamo v ponev, premešamo in kuhamo dve minuti, dodamo še paradižnik, tistega iz pločevinke razdrobimo kar s kuhalnico in dušimo 15 minut. Nasekljamo baziliko in jo primešamo, solimo, popramo. Postrežemo s kosom črnega kruha.
Za 4 osebe:
večja čebula
3 stroki česna
večji jajčevec
2 bučki
rdeča paprika
400 g paradižnika iz pločevinke
250 g češnjevih paradižnikov
bazilika
Za 4 osebe:
večja čebula
3 stroki česna
večji jajčevec
2 bučki
rdeča paprika
400 g paradižnika iz pločevinke
250 g češnjevih paradižnikov
bazilika
PitaZa testo zmešamo moko z žličko soli, dodamo olje in ravno toliko vode, da se vse poveže, 4–5 žlic. Testo razvaljamo med dvema polama papirja za peko in položimo v namaščen pekač (24 cm), obložimo tudi rob; postavimo v hladilnik.
V kozici segrejemo malo oljčnega olja in prepražimo na drobno nasekljano čebulo, dodamo ščep soli. Pri zmerni temperaturi kuhamo 20 minut, da se zmehča. Dodamo sesekljan česen, premešamo, odstavimo in ohladimo; potem vmešamo gorčico in sir.
Pečico segrejemo na 190 stopinj, testo obložimo s peki papirjem in kroglicami za peko ter pečemo 20 minut. Malo ohladimo, razporedimo čebulo, na vrh pa na kolobarje narezane paradižnike. Malce posolimo in popramo ter postavimo v pečico za 25 minut.
Za 4 osebe:
2 večji čebuli
2 stroka česna
2 žlici gorčice
100 g grojerja
50 g parmezana
300 g paradižnika
Za testo:
350 g moke
150 ml oljčnega olja
V kozici segrejemo malo oljčnega olja in prepražimo na drobno nasekljano čebulo, dodamo ščep soli. Pri zmerni temperaturi kuhamo 20 minut, da se zmehča. Dodamo sesekljan česen, premešamo, odstavimo in ohladimo; potem vmešamo gorčico in sir.
Pečico segrejemo na 190 stopinj, testo obložimo s peki papirjem in kroglicami za peko ter pečemo 20 minut. Malo ohladimo, razporedimo čebulo, na vrh pa na kolobarje narezane paradižnike. Malce posolimo in popramo ter postavimo v pečico za 25 minut.
Za 4 osebe:
2 večji čebuli
2 stroka česna
2 žlici gorčice
100 g grojerja
50 g parmezana
300 g paradižnika
Za testo:
350 g moke
150 ml oljčnega olja
OmletaV skledici razžvrkljamo jajca, v ponvi s premazom proti prijemanju segrejemo malo oljčnega olja in nanj vlijemo jajca, v sredini jih malce mešamo z vilicami. Ko so ob robovih pečena, na sredini pa še malce tekoča, potresemo z nadrobljeno feto, narezanimi paradižniki in špinačo. Omleto prepognemo in kuhamo pri zmerni temperaturi še kako minuto.
Za 1 osebo:
2 jajci
4 posušeni paradižniki
25 g sira feta
pest listov mlade špinače
Za 1 osebo:
2 jajci
4 posušeni paradižniki
25 g sira feta
pest listov mlade špinače
BrusketaČebulo drobno sesekljamo in stresemo v skledo, primešamo na kockice narezan paradižnik, ki smo ga malo odcedili, sesekljan česen in narezano baziliko, dodamo balzamični kis in olje, sol in poper ter nežno premešamo. Pokrijemo s folijo za živila in postavimo v hladilnik za najmanj eno uro. Bageto narežemo na 12 kosov in popečemo z obeh strani. Vsak kos obložimo s paradižnikovo mešanico in postrežemo.
Za 12 kosov:
pol majhne rdeče čebule
500 g paradižnika
2 stroka česna
6 lističev sveže bazilike
30 ml balzamičnega kisa
60 ml oljčnega olja
12 kosov kruha
Za 12 kosov:
pol majhne rdeče čebule
500 g paradižnika
2 stroka česna
6 lističev sveže bazilike
30 ml balzamičnega kisa
60 ml oljčnega olja
12 kosov kruha
No, danes vemo, da je pravzaprav zdrav. Uživamo surovega, kuhanega, dušenega, nadevamo ga in predelujemo v slastne omake in juhe, celo sušimo ga, najraje na soncu. Danes tudi vemo, da ga ne hranimo v hladilniku, pač pa kar pri sobni temperaturi, le tako bomo namreč ohranili njegov okus.
JuhaV skledi segrejemo oljčno olje, dodamo sesekljan česen, posušene paradižnike, paradižnik iz pločevinke, jušno osnovo, solimo in popramo ter zavremo. Kuhamo deset minut, potem do gladkega zmeljemo v blenderju ter postopoma dodajamo kislo smetano. Po potrebi dosolimo, če je prekislo, dodamo žličko sladkorja. Postrežemo takoj, okrasimo z baziliko in po želji še s kislo smetano.
Za 4 osebe:
2 stroka česna
5 na soncu posušenih paradižnikov iz oljčnega olja
3 x 400 g paradižnika iz pločevinke
500 ml zelenjavne jušne osnove
120 ml kisle smetane
Za 4 osebe:
2 stroka česna
5 na soncu posušenih paradižnikov iz oljčnega olja
3 x 400 g paradižnika iz pločevinke
500 ml zelenjavne jušne osnove
120 ml kisle smetane
RižotaV loncu segrejemo oljčno olje, dodamo drobno sesekljano čebulo in strt česen, solimo in primešamo riž ter kuhamo dve minuti. Dodamo paradižnik, ki ga razrežemo na pol, uporabimo lahko tudi vloženega, in zavremo. Dodamo polovico jušne osnove, premešamo in počakamo, da riž vpije tekočino. Preostalo prilivamo po zajemalkah, vsakič počakamo, da jo riž vpije, ves čas mešamo. Po okoli 20 minutah je kuhan. Vmešamo parmezan, maskarpone in sesekljano baziliko ter postrežemo.
Za 2 osebi:
čebula
česen
175 g riža
400 g češnjevega paradižnika
600 ml zelenjavne jušne osnove
30 g maskarponeja
30 g parmezana
bazilika
Za 2 osebi:
čebula
česen
175 g riža
400 g češnjevega paradižnika
600 ml zelenjavne jušne osnove
30 g maskarponeja
30 g parmezana
bazilika
Zapečeni njokiV kozici segrejemo oljčno olje, dodamo sesekljano čebulo in sesekljano papriko, kuhamo pet minut. Dodamo strt česen in paradižnike, pri zmerni temperaturi kuhamo nekaj minut, prilijemo malo vode, še bolje paradižnikove omake. Dodamo njoke in kuhljamo 10 minut, da se zmehčajo, občasno premešamo. Solimo in popramo, primešamo šop bazilike in pretresemo v večji pekač, ki smo ga namazali z oljčnim oljem. Potresemo z na koščke natrgano mocarelo in za 6 minut potisnemo v pečico, pod žar, da se sir raztopi.
Za 4 osebe:
manjša čebula
rdeča paprika
strok česna
400 g paradižnika
500 g njokov
bazilika
125 g mocarele
Za 4 osebe:
manjša čebula
rdeča paprika
strok česna
400 g paradižnika
500 g njokov
bazilika
125 g mocarele
In prav zaradi tega ga tako zelo cenimo v kuhinji in pripravljamo na tisoč in en način.