RECEPTI
Tedenski jedilnik z recepti Miše Margan
V receptih boste našli veliko jedi, ki se pripravijo z bučnim oljem.
Odpri galerijo
Jedilnik za teden, ki je pred nami, je sestavila Mihaela M. Kocbek. Javnosti je bolj znana pod dekliškim imenom Miša Margan, saj je bila pred skoraj 15 leti v središču resničnostnega šova Sanjska ženska. Zdaj je poročena z Gorazdom Kocbekom, ki do potankosti obvlada vse odtenke bučnega olja, kajti v Stari Gori vodi Oljarno Kocbek, od koder je v tedenski jedilnik tudi zašlo toliko bučnega olja. Še več, blizu sto receptov z bučnim oljem bo Mihaela M. Kocbek predstavila čez nekaj mesecev, ko na knjižne police prihaja njena prva kuharska knjiga. Že prej, predvidoma konec meseca, se obeta še ena knjiga spod njenega peresa: to bo ljubezenska kriminalka z naslovom Mesto prevar.
Pet stvari, ki so vedno v vašem hladilniku? Jajca, sezonska zelenjava (trenutno so to šparglji), mleko, kos mesa in, predvsem poleti, tudi bučno olje.
Idealna hrana? Jajčevci, pečeni v pečici in gratinirani. Odlični so za večerjo – preprosti in okusni!
Najljubša restavracija? JB.
Gastronomski luksuz, brez katerega ne morete? Spoznavanje jedi z različnih koncev sveta.
Običajen zajtrk? Jajčka, pečena na bučnem olju.
Kava ali čaj? Čaj, saj kave skorajda ne pijem. Od čajev obožujem tiste iz Hongkonga – prave in aromatizirane.
Alkoholna pijača? Zadnji dve leti džin tonik.
Brezalkoholna pijača? Domači ledeni čaj ali ohlajena voda, v katero že zjutraj dodam meto ali meliso z domačega vrta in malo limonovega soka. To osvežilno pijačo lahko poleti piješ ves dan!
Najljubša delikatesa? Piščančje prsi.
Čokolada ali sadje? Čokolada.
Sladko ali slano? Slano.
Začimba? Rožmarin.
Najljubše slovensko belo in rdeče vino? Ščurek – stara brajda rdeče in Movia – veliko belo.
Najljubša ozimnica? Jabolka iz babičinega sadovnjaka.
Najljubše meso? Goveji steak.
Najljubša riba? Morska žaba, imenovana tudi grdobina.
Česa ne jeste? Vampov in jetrc.
Nujen kuhinjski pripomoček? Kuhalnica.
Pet stvari, ki so vedno v vašem hladilniku? Jajca, sezonska zelenjava (trenutno so to šparglji), mleko, kos mesa in, predvsem poleti, tudi bučno olje.
Idealna hrana? Jajčevci, pečeni v pečici in gratinirani. Odlični so za večerjo – preprosti in okusni!
Najljubša restavracija? JB.
Gastronomski luksuz, brez katerega ne morete? Spoznavanje jedi z različnih koncev sveta.
Običajen zajtrk? Jajčka, pečena na bučnem olju.
Kava ali čaj? Čaj, saj kave skorajda ne pijem. Od čajev obožujem tiste iz Hongkonga – prave in aromatizirane.
Alkoholna pijača? Zadnji dve leti džin tonik.
Brezalkoholna pijača? Domači ledeni čaj ali ohlajena voda, v katero že zjutraj dodam meto ali meliso z domačega vrta in malo limonovega soka. To osvežilno pijačo lahko poleti piješ ves dan!
Najljubša delikatesa? Piščančje prsi.
Čokolada ali sadje? Čokolada.
Sladko ali slano? Slano.
Začimba? Rožmarin.
Najljubše slovensko belo in rdeče vino? Ščurek – stara brajda rdeče in Movia – veliko belo.
Najljubša ozimnica? Jabolka iz babičinega sadovnjaka.
Najljubše meso? Goveji steak.
Najljubša riba? Morska žaba, imenovana tudi grdobina.
Česa ne jeste? Vampov in jetrc.
Nujen kuhinjski pripomoček? Kuhalnica.
Bučna rolada
Penasto umešamo rumenjake in sladkor. Tej masi dodamo mleta bučna semena ter sneg, ki smo ga stepli skupaj z vaniljevim sladkorjem. Preden vse skupaj rahlo pomešamo, posipamo s pecilnim praškom in dolijemo bučno olje. Maso vlijemo v pekač, obložen s peki papirjem. Pečemo približno 10 minut pri 180 stopinjah Celzija. Ko je biskvit pečen, ga zvijemo in ohladimo. Ohlajenega namažemo s kislo smetano in ponovno zvijemo. Zavijemo v alufolijo ter za nekaj časa postavimo v hladilnik, da se rulada navlaži.
Za 10–12 kosov:
7 jajc
7 žlic sladkorja
1 vaniljev sladkor
1 limonov sladkor
14 dag bučnih mletih semen (ali 7 zvrhanih žlic)
2 dl kisle smetane
pol žličke pecilnega praška
3 žlice bučnega olja
Penasto umešamo rumenjake in sladkor. Tej masi dodamo mleta bučna semena ter sneg, ki smo ga stepli skupaj z vaniljevim sladkorjem. Preden vse skupaj rahlo pomešamo, posipamo s pecilnim praškom in dolijemo bučno olje. Maso vlijemo v pekač, obložen s peki papirjem. Pečemo približno 10 minut pri 180 stopinjah Celzija. Ko je biskvit pečen, ga zvijemo in ohladimo. Ohlajenega namažemo s kislo smetano in ponovno zvijemo. Zavijemo v alufolijo ter za nekaj časa postavimo v hladilnik, da se rulada navlaži.
Za 10–12 kosov:
7 jajc
7 žlic sladkorja
1 vaniljev sladkor
1 limonov sladkor
14 dag bučnih mletih semen (ali 7 zvrhanih žlic)
2 dl kisle smetane
pol žličke pecilnega praška
3 žlice bučnega olja
Pesto iz bučnih semen z bučnim oljem
Bučna semena stresemo na pekač in 6 do 8 minut pečemo v pečici na 180 stopinj Celzija. Opečena ohladimo in jih nato na grobo zmeljemo. Odvzamemo 3 ali 4 žlice grobo zmlete mase, preostalo zmeljemo na fino. Obe masi skupaj premešamo z žlico, dodamo sol in prelijemo z bučnim oljem.
Pesto se lahko uporablja kot namaz, odlično se poda k testeninam, juham in h koruzni polenti.
Za 1 lonček:
150 g bučnih semen
80 ali 90 g bučnega olja
ščep soli
Bučna semena stresemo na pekač in 6 do 8 minut pečemo v pečici na 180 stopinj Celzija. Opečena ohladimo in jih nato na grobo zmeljemo. Odvzamemo 3 ali 4 žlice grobo zmlete mase, preostalo zmeljemo na fino. Obe masi skupaj premešamo z žlico, dodamo sol in prelijemo z bučnim oljem.
Pesto se lahko uporablja kot namaz, odlično se poda k testeninam, juham in h koruzni polenti.
Za 1 lonček:
150 g bučnih semen
80 ali 90 g bučnega olja
ščep soli
Jajca, pečena na bučnem olju
Jajca pripravite tako, kot jih imate najraje.
Namesto belega olja za peko uporabite bučno olje.
Za 1 osebo:
1 ali 2 jajci
malo bučnega olja
sol in poper
Jajca pripravite tako, kot jih imate najraje.
Namesto belega olja za peko uporabite bučno olje.
Za 1 osebo:
1 ali 2 jajci
malo bučnega olja
sol in poper
Govedina v solati
Kuhano govedino narežemo na kocke, dodamo na tanko narezano čebulo in po želji narezana jajca. Solimo in popramo po okusu. Solato prelijemo z bučnim oljem in dodamo kis. Premešamo in po vrhu potresemo drobnjak. Solato ponudimo z domačim kruhom.
Za 4 osebe:
0,5 kg kuhane govedine (iz juhe)
1 čebula
2 ali 3 jajca (po želji)
bučno olje
kis, sol in poper
drobnjak
Kuhano govedino narežemo na kocke, dodamo na tanko narezano čebulo in po želji narezana jajca. Solimo in popramo po okusu. Solato prelijemo z bučnim oljem in dodamo kis. Premešamo in po vrhu potresemo drobnjak. Solato ponudimo z domačim kruhom.
Za 4 osebe:
0,5 kg kuhane govedine (iz juhe)
1 čebula
2 ali 3 jajca (po želji)
bučno olje
kis, sol in poper
drobnjak
Skutni namaz z bučnim oljem
Skuto premešamo in dodamo kislo smetano, sesekljan česen in na drobno narezano čebulo. Solimo in popramo po okusu. Premešamo in dodamo mleta bučna semena. Na koncu dodamo bučno olje in vse dobro premešamo.
Za 4 osebe:
250 g skute
bučno olje
2 žlici kisle smetane
1 čebula
reženj česna
sol in poper
mleta bučna semena
Skuto premešamo in dodamo kislo smetano, sesekljan česen in na drobno narezano čebulo. Solimo in popramo po okusu. Premešamo in dodamo mleta bučna semena. Na koncu dodamo bučno olje in vse dobro premešamo.
Za 4 osebe:
250 g skute
bučno olje
2 žlici kisle smetane
1 čebula
reženj česna
sol in poper
mleta bučna semena
Sezonska solata
Solato po izbiri operemo, narežemo in priložimo narezane redkvice. Količino prilagodimo številu jedcev in temu, kako radi imajo solato.
Solimo in začinimo z balzamičnim kisom in bučnim oljem.
Za 1 ali več oseb:
zelena solata (kristalka, motovilec)
redkvice
zelenjava po izbiri
bučno olje
balzamični kis
sol
Solato po izbiri operemo, narežemo in priložimo narezane redkvice. Količino prilagodimo številu jedcev in temu, kako radi imajo solato.
Solimo in začinimo z balzamičnim kisom in bučnim oljem.
Za 1 ali več oseb:
zelena solata (kristalka, motovilec)
redkvice
zelenjava po izbiri
bučno olje
balzamični kis
sol
Obloženi kruhki za poletno zabavo
Pripravimo toliko sestavin, da gostje ne bodo lačni.
Kruh narežemo na kose in jih namažemo ali z zaseko ali s skutnim namazom. Obložimo z različnimi sestavinami in kombiniramo z zelenjavo. Obložene kruhke pokapljamo z bučnim oljem.
Za 1 ali več oseb:
zelenjava (paprika, paradižnik, korenje, redkvica, rukula ...)
namaz (skutni z bučnimi semeni ali zaseka)
dodatki (meso iz tunke, pršut, tunina ...)
kruh po izboru
bučno olje
Pripravimo toliko sestavin, da gostje ne bodo lačni.
Kruh narežemo na kose in jih namažemo ali z zaseko ali s skutnim namazom. Obložimo z različnimi sestavinami in kombiniramo z zelenjavo. Obložene kruhke pokapljamo z bučnim oljem.
Za 1 ali več oseb:
zelenjava (paprika, paradižnik, korenje, redkvica, rukula ...)
namaz (skutni z bučnimi semeni ali zaseka)
dodatki (meso iz tunke, pršut, tunina ...)
kruh po izboru
bučno olje