Temna čokolada in rdeče vino za dolgo življenje
Raziskava britanskega podjetja Eden's Gate o življenjskih navadah, ki je vključevala šest 100 let in več starih posameznikov, je razkrila, da so za zagotavljanje dolge življenjske dobe ključni socialnoekonomski status, količina stresa in način prehranjevanja.
In ko smo pri zadnjem: tudi uradno najstarejša, sicer že pokojna 122-letna Francozinja Jeanne Louise Calman je nekoč izjavila, da se na njenem jedilniku vsak dan znajdejo tri živila.
Čokolada
Jeanne je po vsakem obroku zaužila košček temne čokolade. Zagotovo je ta pripomogla k njeni visoki starosti, kajti več raziskav je dokazalo, da je čokolada zdrava za srce in možgane, da varuje pred nekaterimi oblikami raka in skrbi za močno odpornost.
Seveda kadar je zaužita v zmernih količinah, kar pomeni, ne več kot šest gramov na dan in da vsebuje vsaj 70 odstotkov kakava.
Oljčno olje
Oljčno olje med drugim vsebuje vitamin E in zdrave nenasičene maščobe, tako skrbi za zdravo srce in ožilje. Pozitivno torej vpliva na življenjsko dobo, kar je dokazala tudi Francozinja, ki je v rokah držala rekord najdlje živečega človeškega bitja.
Vino
Calmanova je povedala, da ima najraje vino porto, rdeče vino, ki ga pridelujejo na Portugalskem. Mnogi ga vključujejo v mediteranski način prehranjevanja, ki dokazano na več načinov pozitivno vpliva na zdravje ter dolžino življenjske dobe.
Sicer so za zdravju koristne vse vrste rdečega vina, a le, kadar se z njim ne pretirava in se ga ne popije več kot kozarček dnevno.