Testenine na tri načine (RECEPTI)
Da so testenine vseh vrst, oblik in z najrazličnejšimi omakami med najbolj priljubljenimi jedmi, gre nedvomno zahvala njihovi enostavni pripravi.
Odpri galerijo
Ne da bi omalovaževali trud mojstrov, ki poudarjajo, da tudi na videz preprosti recepti zahtevajo pravi pristop, strpnost in natančnost, a testenine so nedvomno med tistimi živili, ki so v zdajšnjem neprijaznem obdobju, ko nas je zdravstvena kriza zaprla v domove, najbolj dobrodošle. Sploh tistim, ki kuhalnice ne vihtijo tako pogosto in ne vsak dan, bodo olajšale nov življenjski slog in tempo, ko si moramo vsak obrok pripraviti sami in ne moremo računati na obedovanje v službi, šoli ali prijateljski družbi. V tolažbo je nedvomno podatek, da testenine vsebujejo ogljikove hidrate, beljakovine in zelo malo maščob, zato so v času, ko sta otežena gibanje in kurjenje kalorij, še kako dobrodošle, a ne pozabimo, da lahko njihovo redilnost zelo hitro stopnjujemo z omakami in dodatki. Ponujamo vam tri recepte, ki bodo najbrž postali stalnica na vašem jedilniku, nasitili bodo po 4 osebe.
Sestavine:
500 g peresnikov
Omaka:
120 g masla
100 g moke
1 l mleka
230 g naribanega sira – gavde, čedarja ali ementalca, najboljša je kombinacija vseh treh
1 žlička soli
1 žlička česna v prahu
1 ščepec popra
1 ščepec muškatnega oreška
parmezan
500 g peresnikov
Omaka:
120 g masla
100 g moke
1 l mleka
230 g naribanega sira – gavde, čedarja ali ementalca, najboljša je kombinacija vseh treh
1 žlička soli
1 žlička česna v prahu
1 ščepec popra
1 ščepec muškatnega oreška
parmezan
Sestavine:
300 g poljubnih manjših testenin
500 g suhega fižola
1 večji kos slanine
4 žlice oljčnega olja
2 lovorjeva lista
1 velika čebula
2 žlički mlete rdeče paprike
2 korenčka
1 steblo zelene
4 stroki česna
250 g paradižnikove omake
žlička soli
2 ščepca popra
300 g poljubnih manjših testenin
500 g suhega fižola
1 večji kos slanine
4 žlice oljčnega olja
2 lovorjeva lista
1 velika čebula
2 žlički mlete rdeče paprike
2 korenčka
1 steblo zelene
4 stroki česna
250 g paradižnikove omake
žlička soli
2 ščepca popra
Sestavine:
500 g peresnikov
1 čebula
2 paradižnika
3 paprike (po ena od vsake barve)
1 majhna konzerva koruze
2 žlici razkoščičenih oliv (črnih in zelenih)
1 kos poljubnega mesa, najbolje piščanca (lahko 2 konzervi tunine)
lonček čvrstega jogurta ali kisle smetane
2 žlički majoneze
1 ščepec soli, 1 ščepec popra
sok pol limone
nariban sir, po želji nadrobljen beli sir
500 g peresnikov
1 čebula
2 paradižnika
3 paprike (po ena od vsake barve)
1 majhna konzerva koruze
2 žlici razkoščičenih oliv (črnih in zelenih)
1 kos poljubnega mesa, najbolje piščanca (lahko 2 konzervi tunine)
lonček čvrstega jogurta ali kisle smetane
2 žlički majoneze
1 ščepec soli, 1 ščepec popra
sok pol limone
nariban sir, po želji nadrobljen beli sir
K makaronom s sirom sommelierka Mira Šemić priporoča sivi pinot ali rebulo, k pašti fižolu lahko postrežemo skoraj vse, od chardonnayja do modre frankinje, k testeninski solati pa sveže belo vino, kot sta sauvignon in laški rizling, ali sveži rose.