Ti oreščki so najboljši za srce
Lupinasti plodovi so eden najboljših virov beljakovin in zdravih maščob. Raziskave so odkrile, da njihovo redno uživanje pomaga pri zniževanju količine skupnega in LDL (slabega) holesterola ter trigliceridov, s čimer se zmanjša tveganje za srčne bolezni.
Med vsemi lupinastimi plodovi po vsebnosti maščob omega-3 vodijo orehi.
Gre za maščobne kisline, ki so tudi v mastnih ribah in pozitivno vplivajo tako na zdravje srca kot možganov.
V orehih so ob teh še mnoge druge hranljive snovi.
100 gramov plodov vsebuje:
- 606 kilokalorij
- 54 gramov maščob, od tega devet gramov nasičenih in 0,1 grama transmaščob
- 273 miligramov natrija
- 632 miligramov kalija
- 21 gramov ogljikovih hidratov
- 7 gramov vlaknin
- 20 gramov beljakovin
- 4,2 grama sladkorjev
- 20 gramov beljakovin
- 0,5 miligrama vitamina C
- 2,6 miligrama železa
- 0,4 miligrama vitamina B6
- 229 miligramov magnezija
- 117 miligramov kalcija.
Veliko maščob omega-3
Maščobe omega-3 med drugim pomagajo zmanjševati vnetne procese v organizmu. Telesna vnetja, ki nastanejo kot posledica delovanja prostih radikalov, so tesno povezana s številnimi kroničnimi boleznimi in boleznimi srca. Od vseh oreščkov jih imajo največ prav orehi.
So tudi dober vir drugih nenasičenih maščob, ki pomagajo pri zniževanju holesterola in tako skrbijo za zdravo srce. Med vsemi oreščki imajo orehi tudi najmanj nasičenih maščob.
Visok delež vlaken in mikrohranil
Orehi vsebujejo veliko mikrohranil in antioksidantov. Vlakna so koristna za nižanje količine holesterola v krvi.
Tu so še antioksidanti fitosteroli in polifenoli. Raziskave so pokazale, da je v orehih teh snovi več kot v drugih oreščkih.
Vendar samo orehi ne bodo dovolj
Koristne učinke orehov izpostavljajo številne raziskave, ki dokazujejo, da so odlični z vidika ohranjanja zdravja srca, vendar strokovnjaki opozarjajo, da nobeno živilo nima čudežnega učinka.
Tudi orehi sami po sebi ne bodo zagotovili zdravega srca in ožilja, lahko pa v kombinaciji z redno vadbo, zdravo in uravnoteženo prehrano ter zaužiti v zmernih količinah (približno sedem jedrc na dan) znatno prispevajo k temu, piše Harvard Health.