To je najbolj zdrava konzervirana hrana
Konzervirana hrana je na moč priročna, kajti njen rok uporabnosti je praktično neomejen, v tesno zaprti kovinski embalaži pa je varna pred različnimi mikrobi ter bakterijami.
»Res je sicer, da ima tudi negativno plat. Med sterilizacijo se namreč izgubi dokajšen del vitaminov in mineralov iz sadja ter zelenjave,« je povedala prehranska strokovnjakinja Jess Cording, ki razkriva še, katero konzervirano živilo je po mnenju stroke najbolj zdravo.
»To so nedvomno sardine ali sardele, ki so odličen vir beljakovin, zdravih maščob ter kalcija.« Ob tem Cordingova izpostavlja še druge prednosti teh rib za zdravje: »Ker gre za manjše ribe, vsebujejo manj živega srebra od večjih in so zato eden najbolj zdravih darov morja.
In za vse, ki jim sveže niso dostopne, so konzervirane odlična izbira.
Kako jesti sardele
Privoščiti bi si jih morali vsaj dvakrat na teden: kot samostojno malico, dodatek solatam ali namazom, testeninam ali na krekerjih.
Skratka, načinov je veliko in vsekakor jih je več kot pametno izkoristiti.