POMARANČE

To je zdravo sadje, ki niža holesterol in ohranja zdrave možgane

Pomaranče so bogate z vitamini C, A in skupine B.
Fotografija: Koža bo lepša, bolj svilnata. FOTO: Vladimirfloyd/Getty Images
Odpri galerijo
Koža bo lepša, bolj svilnata. FOTO: Vladimirfloyd/Getty Images

Pomaranča vsebuje malo kalorij in veliko hranil: na desetine fitokemikalij je v njej in flavonoidov, od katerih mnogi delujejo protivnetno in antioksidativno, karotenoide, ki ji dajejo značilno oranžno barvo, ter številne hlapne organske spojine, ki ji dajejo aromo.

Vsak dan pojejte pomarančo, da boste okrepili organizem z vitaminom C, ki, zdaj že dobro vemo, preprečuje mnoge težave in je gradnik imunskega sistema, torej ščiti organizem pred prehladi in kašljem. S 100 g pomaranče dobimo okoli 56 odstotkov priporočenih dnevnih potreb po vitaminu C. In ker so sočne, kar 87 odstotkov mesa pomaranče predstavlja voda, poskrbimo še za hidriranost.

Vsebuje še vitamine skupine B, ki ugodno vplivajo na živčni sistem, A, folno kislino pa kalij, kalcij ter vlaknine in celo 58 poznanih antikancerogenih snovi: redno uživanje pomaranč naj bi nižalo tveganje nastanka raka trebušne slinavke, želodca in debelega črevesja. V svežem pomarančnem soku so antimikrobne vsebnosti.

Pijemo ga redno, zlasti pa če zbolimo za prehladom in gripo, tudi v primeru oslabljenega organizma, prebavnih težav in težav z ledvicami in mehurjem. Kot rečeno, je v pomaranči tudi vitamin A, ki je pomemben za zdravje oči, preprečuje nočno slepoto ter oči varuje pred delovanjem prostih radikalov. Pomembna je za zdravje srca: prosti radikali spodbujajo oksidacijo holesterola, katerega molekule se kopičijo na stenah žil. To vodi do zamašenih arterij, ki lahko povzročijo srčni infarkt, koronarno arterijsko bolezen in tudi možgansko kap. Vitamin C in flavonoidi nevtralizirajo proste radikale, nižajo raven holesterola in preprečujejo blokiranje žil, kalcij v tem oranžnem sadežu pa pomaga ohranjati zdravje kosti.

Zapisali smo, da vsebuje vlaknine, ki so pomembne za zdravo prebavo, a jih večinoma zaužijemo premalo; poleg tega pomagajo ohranjati zdravje želodca in črevesja. Folna kislina in folati v pomaranči krepijo zdravje možganov.

Za uživanje pomaranče nam bo hvaležna tudi koža, lepša bo, bolj svilnata, tudi lasje bodo močnejši. Vitamin C, ki ga vsebuje, je pomemben za sintezo kolagena, pomembne sestavine zdrave teksture kože, preprečuje prehitro staranje kože in nastanek gub. Če bi radi osvežili kožo na obrazu, nanjo nanesite pomarančni sok: ne le da boste spodbudili proizvodnjo kolagena, kožo boste obenem še osvežili in pomirili, če je razdražena; pomaranča je zlasti primerna za nego suhe kože.

Privoščite si jih, oranžne in rdeče. FOTO: Letterberry/Getty Images
Privoščite si jih, oranžne in rdeče. FOTO: Letterberry/Getty Images

Naredite si masko: pomarančo (naj bo ekološke pridelave) dobro operite, z lupino vred narežite na kose in postavite v blender, dodajte 2 žlici oljčnega olja. Zmes nanesite na očiščeno kožo obraza, vratu in dekolteja, malce jo vmasirajte in pustite 20 minut. Presežek odstranite s papirnato brisačo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije