ENOSTAVNO IN USPEŠNO
Torta spečena v silikonskem pekaču
V pisanem pekaču iz silikona spečemo mafine ali torte in celo potico in kruh. Jed se prej speče kot v klasičnem pekaču pa tudi ohladi se hitreje.
Odpri galerijo
Kdor se je kdaj preizkusil v peki piškotov, tort ali drugih slaščic, kruha, potice ali pice, ve, kako pomemben je dober pekač oziroma posoda za pečenje. Včasih je bilo vse ločeno, pozneje kovinsko ali stekleno, najboljše pekači so, tako pravijo, iz nerjavečega jekla, nekateri so prevlečeni s teflonom ali emajlirani, podobno kot lonci. V zadnjih letih so osvajalski pohod začeli pekači in modeli iz silikona. Običajno so pisanih barv, tako da se je treba kar malce navaditi, da se velikonočna potica peče v živordečem ali modrem pekaču.
Kljub vsemu dvomu, ki nas navdaja ob gumijasto mehkem silikonu, za katerega se zdi, da se bo torta kar razlezla čez njegov rob, je peka v tej novotariji nadvse enostavna in uspešna. Največkrat v njih pečemo mafine ali druge manjše kolače, za katere lahko kupimo prav čedne modelčke vseh mogočih oblik. Izkušeni vedo povedati, da se dobro speče tudi potica in celo kruh.
Peka brez maščobe
Silikonski pekač ima pred klasičnimi, zgoraj naštetimi, kar veliko prednosti. Hrana se v njem speče nekoliko hitreje, ravno tako se tudi hitreje ohladi, kar pride prav, ko torto pečemo zadnji hip. Dobra lastnost silikona je tudi to, da se testo, bodisi biskvit bodisi kruh, ne prime na površino ne glede na to, da modela pred peko ni treba namastiti. Ko se pečena masa ohladi, pecivo zlahka spravimo iz pekača. Skeptikom se zdi nemogoče tudi, da bi silikon prenesel visoke temperature v pečici, vendar brez skrbi, upoštevajmo le navodila proizvajalca o najvišji dovoljeni temperaturi, ki ji je lahko silikon izpostavljen. Seveda pa ni primeren za kuhanje na električnem ali plinskem štedilniku.
Pripravljene dobrote lahko v silikonskem modelu hranimo v hladilniku in celo v zamrzovalniku, uporabljamo pa ga lahko tudi v mikrovalovni pečici.
Uporabniki silikona posebno cenijo njegovo enostavno vzdrževanje. Zelo lahko ga je pomiti, le speremo ga v topli vodi pa ga damo tudi v pomivalni stroj. Ni občutljiv za madeže, denimo vodne.
Čeprav smo že zapisali, da se zelo hitro ohladi, pa bodimo pri jemanju silikona iz pečice vseeno previdni. Najbolje, da si pomagamo s prijemalko ali rokavicami, ki so lahko tudi silikonske.
Ko je torta ali katera koli druga jed pečena, pustimo, da se vsaj malo ohladi. Potem jo preložimo v drug posodo oziroma na pladenj in šele takrat narežemo. Z ostrim nožem lahko namreč silikon poškodujemo.
V pečici se tudi silikon segreje, zato ga primemo z rokavicami, ki so prav tako lahko silikonske.
Kljub vsemu dvomu, ki nas navdaja ob gumijasto mehkem silikonu, za katerega se zdi, da se bo torta kar razlezla čez njegov rob, je peka v tej novotariji nadvse enostavna in uspešna. Največkrat v njih pečemo mafine ali druge manjše kolače, za katere lahko kupimo prav čedne modelčke vseh mogočih oblik. Izkušeni vedo povedati, da se dobro speče tudi potica in celo kruh.
Peka brez maščobe
Silikonski pekač ima pred klasičnimi, zgoraj naštetimi, kar veliko prednosti. Hrana se v njem speče nekoliko hitreje, ravno tako se tudi hitreje ohladi, kar pride prav, ko torto pečemo zadnji hip. Dobra lastnost silikona je tudi to, da se testo, bodisi biskvit bodisi kruh, ne prime na površino ne glede na to, da modela pred peko ni treba namastiti. Ko se pečena masa ohladi, pecivo zlahka spravimo iz pekača. Skeptikom se zdi nemogoče tudi, da bi silikon prenesel visoke temperature v pečici, vendar brez skrbi, upoštevajmo le navodila proizvajalca o najvišji dovoljeni temperaturi, ki ji je lahko silikon izpostavljen. Seveda pa ni primeren za kuhanje na električnem ali plinskem štedilniku.
Pripravljene dobrote lahko v silikonskem modelu hranimo v hladilniku in celo v zamrzovalniku, uporabljamo pa ga lahko tudi v mikrovalovni pečici.
V silikonu ne moremo peči na električnem ali plinskem štedilniku.
Uporabniki silikona posebno cenijo njegovo enostavno vzdrževanje. Zelo lahko ga je pomiti, le speremo ga v topli vodi pa ga damo tudi v pomivalni stroj. Ni občutljiv za madeže, denimo vodne.
Čeprav smo že zapisali, da se zelo hitro ohladi, pa bodimo pri jemanju silikona iz pečice vseeno previdni. Najbolje, da si pomagamo s prijemalko ali rokavicami, ki so lahko tudi silikonske.
Ko je torta ali katera koli druga jed pečena, pustimo, da se vsaj malo ohladi. Potem jo preložimo v drug posodo oziroma na pladenj in šele takrat narežemo. Z ostrim nožem lahko namreč silikon poškodujemo.