SLASTNO
Recept: toskanska kruhova solata
Enostavno jed, narejeno iz kruha in paradižnika, imenujejo panzanella
Odpri galerijo
Recept za panzanello je zapisal Mojmir Šiftar. V preteklosti je bil vodja slovenske mladinske kuharske reprezentance, vodnik Gault & Millau ga je predlani razglasil za mladega talenta, zdaj je chef obnovljene restavracije Pen, ki po novem sodi pod okrilje Kavala.
Takole je povzel enostavnost recepta: »V življenju ne smemo komplicirati. Če imamo dobre sestavine in pripravimo s srcem, bo jed zagotovo odlična!«
Takole je povzel enostavnost recepta: »V življenju ne smemo komplicirati. Če imamo dobre sestavine in pripravimo s srcem, bo jed zagotovo odlična!«
Za 6 oseb:
400 g kruha z drožmi,
1 kg rumenih in rdečih češnjevih paradižnikov,
2 kumari,
1 žlica kaper v slanici,
0,5 kg rdeče čebule,
2 kroglici mocarele,
7 žlic oljčnega olja,
sok 1 manjše limone,
sol in
poper.
Kruh narežemo na kocke in jih na dveh žlicah oljčnega olja zlato popečemo v ponvi. Ohladimo. Rdečo čebulo narežemo na tanke trakove in jih za 10 minut namočimo v limonov sok, nato odcedimo in oboje prihranimo. Za preliv v skledici z metlico zmešamo prihranjen limonov sok, preostalo olje in sol. Paradižnik narežemo na polovice, kumare na tanke trakove, mocarelo pa natrgamo na koščke in vse skupaj razporedimo na servirni krožnik. Solato zabelimo s prelivom, rahlo premešamo in posujemo s kaprami, lističi bazilike ter hrustljavimi kruhovimi kockami.
400 g kruha z drožmi,
1 kg rumenih in rdečih češnjevih paradižnikov,
2 kumari,
1 žlica kaper v slanici,
0,5 kg rdeče čebule,
2 kroglici mocarele,
7 žlic oljčnega olja,
sok 1 manjše limone,
sol in
poper.
Kruh narežemo na kocke in jih na dveh žlicah oljčnega olja zlato popečemo v ponvi. Ohladimo. Rdečo čebulo narežemo na tanke trakove in jih za 10 minut namočimo v limonov sok, nato odcedimo in oboje prihranimo. Za preliv v skledici z metlico zmešamo prihranjen limonov sok, preostalo olje in sol. Paradižnik narežemo na polovice, kumare na tanke trakove, mocarelo pa natrgamo na koščke in vse skupaj razporedimo na servirni krožnik. Solato zabelimo s prelivom, rahlo premešamo in posujemo s kaprami, lističi bazilike ter hrustljavimi kruhovimi kockami.