Tri odlične beljakovinske pice, ki ne redijo
Vse več je takšnih, ki se iz različnih razlogov odločijo za uživanje manjšega deleža ogljikovih hidratov ter na drugi strani več beljakovin.
Namero je med drugim mogoče uresničiti s pripravo katere od treh beljakovinskih pic, ki so dobrodošle tudi za vse, ki se želijo znebiti kakšnega kilogramčka, saj zaradi visokega deleža beljakovin dolgo zadržijo sitost in spodbujajo obnovo mišic.
Skrivnost je v podlogi in seveda premišljenem izboru živil, s katerimi je pica obložena.
Podloga iz jajc in sira
Sestavine:
- 150 gramov skute (najboljše iz posnetega mleka)
- 25 gramov poltrdega sira po izbiri
- dve jajci
- sol
- poper
- origano
- bazilika
Priprava:
- Zmešajte jajci, sir in začimbe.
- V pekač položite peki papir, po njem razporedite maso in jo približno pol ure pri 180 stopinjah Celzija pecite v predhodno segreti pečici.
- Pečeno testo vzemite iz pečice in počakajte, da se malo posede.
- Obložite ga z izbranimi živili (paradižnik, sir, koruza, paprika, gobe …) in v pečici pri temperaturi 220 stopinj Celzija pecite še 15 minut.
Podloga iz semen
Sestavine:
- 100 gramov semen sezama
- 100 gramov semen lana
- 100 gramov sončničnih semen
- 50 mililitrov jogurta
- 50 mililitrov kokosovega olja
- ščepec soli
- ščepec jedilne sode
Priprava:
- Vse sestavine zmešajte v sekljalniku. Če je zmes pregosta in se ne poveže, dodajte še malo jogurta.
- Maso zlijte na s peki papirjem obložen pekač.
- Pri temperaturi 170 stopinj Celzija jo pecite približno 20 minut.
- Na testo položite izbrani nadev in pri temperaturi 220 stopinj Celzija pecite še deset minut.
Dobro je vedeti: omenjena podloga zaradi semen vsebuje več maščob, zato ima nekoliko višjo energijsko vrednost, kar je dobro upoštevati pri izbiri obloge.
Podloga z beljakovinskim praškom
Sestavine:
- 60 gramov beljakovinskega praška brez vonja in okusa
- 60 gramov moke brez glutena
- 60 gramov riževe moke
- dve jajci
- malo mandljevega mleka (da testo dobi primerno vlago)
Priprava:
- Vse sestavine stresite v skledo, postopno dolivajte mandljevo mleko in mešajte, da dobite primerno teksturo.
- Testo razporedite po s peki papirjem obloženem pladnju in pecite pri temperaturi 180 stopinj Celzija približno 20 minut.
- Podlogo obložite in pecite še od deset minut pri temperaturi 220 stopinj Celzija, priporoča portal 24sata.hr.