DOBRA PREBAVA

Trije najboljši čaji za zdravo črevesje in močno odpornost

Zdravju prebavil in s tem zdravju nasploh najbolj pomagajo trije vroči napitki.
Fotografija:  FOTO: Gettyimages
Odpri galerijo
 FOTO: Gettyimages

Zdravje črevesja vpliva na splošno zdravje organizma. Eden najlažjih in najučinkovitejših načinov za zagotavljanje zdravih prebavil sta primerna prehrana in zdrava pijača.

Na prvem mestu so tu čaji, zlasti trije, ki po zaslugi sestavin premagujejo napihnjenost, pospešujejo prebavo, zagotavljajo zdravo črevesno mikrofloro ter spodbujajo izločanje strupenih snovi iz telesa.

Kateri so pri tem najučinkovitejši, niza sensa.hr.

Kamilični čaj

Že stoletja se uporablja kot zdravilo za številne prebavne težave. Kamilica namreč vsebuje snovi, ki delujejo protivnetno, preprečujejo krče, blažijo napihnjenost in omilijo druge prebavne motnje.

Cvetovi sproščajo mišice prebavil, pozitivno vplivajo na črevesne stene in pomagajo pri sindromu razdražljivega črevesja.

Kamilični čaj je najbolje piti po obroku, dober je tudi pred spanjem, saj poleg tega, da koristi prebavilom, pomirjujoče deluje na možgane in s tem zagotavlja boljši spanec.

Kamilični čaj je koristen v vseh obdobjih življenje, zlasti je priporočljiv za ženske v perimenopavzi ali menopavzi. Zaradi hormonskih sprememb so namreč v tej dobi pri njih pogostejše težave, ki jih lahko ublaži.

 FOTO: Valentynvolkov/Gettyimages
 FOTO: Valentynvolkov/Gettyimages

Metin čaj

Znan je po osvežujočem okusu in pozitivnem učinku na prebavila. Meta vsebuje aktivno sestavino mentol, ki pripomore k sproščanju gladkih mišic v črevesju.

Posebno učinkovit je pri napihnjenosti, vetrovih, blaži tudi simptome pekoče zgage. Spodbuja še delovanje žolča in s tem pospešuje prebavo maščob.

Priporočljiv je po obroku, zlasti če ta vsebuje veliko maščob, saj blaži občutek težkega želodca. Dober je tudi zjutraj in tako že na začetku dneva spodbudi prebavo.

Metin čaj je dobrodošel za vse, ki so pod stresom, tako kot kamilični pa zaradi sestave blagodejno vpliva na odpornost, kar je jeseni zagotovo dobra novica.

FOTO: Mythja/Gettyimages
FOTO: Mythja/Gettyimages

Zeleni čaj

V njem je veliko antioksidantov, zlasti katehinov, ki imajo močno protivnetno delovanje.

Spodbuja rast koristnih bakterij v črevesju in skrbi za zdravo črevesno floro, pospešuje presnovo in detoksikacijo, ublaži napihnjenost in niža tveganje za kronične črevesne bolezni.

Ker ima zaradi vsebnosti kofeina blago stimulativen učinek, ga ni dobro piti pozno popoldne in zvečer.

Bolje kot po obrokih ga je uživati kakšno uro pred njimi, da bi telo maksimalno izkoristilo antioksidante in da ne bi oviral absorpcije železa iz zaužite hrane.

 FOTO: Thinkstock
 FOTO: Thinkstock

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije