Trije okusni predlogi za decembrske pojedine

V znano dolenjsko gostilno Vovko smo se odpravili po praznično, družinsko obarvano zgodbo; namesto obujanja spominov je pred vami iskrena pripoved o tem, da si je v življenju treba vzeti čas.
Fotografija: FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
FOTO: Marko Feist

Dolenjska gostilna na Ratežu čisto blizu Otočca, ki jo danes vodita Manca in Rok Vovko, ima že dolgo tradicijo, saj njeni začetki segajo v leto 1977. Takrat so Rokovi starši Marina in Anton Vovko »odprli vrata svoje hiše gostom, ki so bili željni odlične hrane, rujne vinske kapljice in gostoljubnosti«. Tako sta o začetkih Gostilne Vovko, ki se redno uvršča med najboljše na Dolenjskem, zapisala zdajšnja lastnika.

Na velik odmev v slovenski javnosti so poleti lani naletele besede, ki jih je na spletu objavil Rok Vovko. Takrat je zapisal, da so v Gostilni Vovko spremenili delovni čas: »Gostilno bomo zaprli ob nedeljah in vseh praznikih, odprli pa ob ponedeljkih, ko je delo bolj umirjeno.«

Zakaj? Ker so, kot je tedaj zapisal Rok Vovko, »pravočasno ugotovili, da s takim tempom v gostilni, kjer se trudimo za naše goste in s kuharijo, enostavno ne gre več. Zato sprememba. Z ženo naše delavce ceniva in spoštujeva, spoštovanja do njih učiva tudi najinih otrok. Ker sva oba navajena trdega dela, veva, kako naporno je delo kuharja, natakarja ali pa pomivalke. Nedeljski in praznični tempo počasi ubija delavce. Tega se zavedamo, vem, da se tega zaveda tudi večina mojih bližnjih gostinskih kolegov. Vprašanje je le, ali imaš jajca za to in nekaj ukreneš. Kolega Marko Pavčnik je to naredil, pa še kdo drug. Tisti, ki ne bodo ukrepali, bodo prej ali slej pregoreli. Potem je prepozno.«

Danes, leto in pol po odločitvi, da bo imela Gostilna Vovko ob nedeljah in praznikih zaprta vrata, naš sogovornik razmišlja takole: »O tem, da bi spremenili delovni čas gostilne, smo dolgo razmišljali. S finančnega vidika to zagotovo ni bila najboljša odločitev, a če nanjo gledamo dolgoročno, je bila nedvomno edina prava odločitev.«

In še: »Rad bi, da otroci vedo, da je družina najpomembnejša. Družina je osnova vsega. Ne bom rekel, da nam je kaj manjkalo, ko smo bili otroci staršev, ki so sicer delali s strastjo, a hkrati ves ta čas garali v gostilni. Ampak takrat je bilo tako, da je bila gostilna eden od otrok mojih staršev. Dejstvo pa je, da ne moremo več delati po ustaljenih vzorcih, saj gre čas naprej.«
Misel Roka Vovka je kot opomnik obvisela nad mizo, polno decembrskih dobrot: »Vse prepogosto se vedemo tako, kot da je pred nami še milijon let. No, ni jih.«

Trije okusni predlogi

Med pogovorom o času, družini in izgorelosti, ki je, ne samo v gostinskem svetu, postala spremljevalka marsikoga, smo se seveda dotaknili tudi decembrskih receptov. Za ta slavnostni čas je družina Vovko pripravila tri jedi.

Najprej so za praznične Okuse pripravili koruzno juho. »Na koruzo sem pomislil, ker je ta del ozimnice in tudi zato ker so me k razmišljanju o koruzni juhi pripeljale besede dr. Janeza Bogataja,« je odločitev za uvod v praznični jedilnik pojasnil Rok Vovko.
Nato je za glavno jed izbral krškopoljca s kruhovimi cmočki: »Lahko bi se odločili tudi za koline, a tega nekako nisem želel.«
Na koncu je tu še rožičeva potica. Pripravijo jo s hruškami, in tako usklajeno, da lahko samo toplo priporočamo pripravo tega recepta v domači kuhinji.

Za konec dodajmo: za družino, kot tudi za praznike in celo za kuhanje se potrudite in si vzemite čas. Ne bo vam žal! 

FOTO: Marko Feist
FOTO: Marko Feist


...
...


FOTO: Marko Feist
FOTO: Marko Feist

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije