RECEPTI
Trije predlogi, kako porabiti sladke marelice
Ko se jih do sitega najemo, je čas za kolač, cmoke in seveda nepogrešljivo marmelado.
Odpri galerijo
Češnje so bile letos slabe, razpokane zaradi obilice deževja. Z marelicami pa je drugače – zgodnje so odlično obrodile,« nam je dejal eden od manjših sadjarjev v Vipavski dolini, od koder smo prinesli nekaj zabojčkov dišečih sadežev. Pretopili smo jih v tri okuse. Najprej je tu hitra marelična pita, ki pride prav, ko se na terasi pojavi nenajavljena druščina prijateljev. Potem so tu vselej odlični cmoki – otroci jih naravnost obožujejo! In nato imamo danes za vas še tisto, česar se najbolj razveselimo ob dolgih zimskih zajtrkih: kozarček marelične marmelade, ki ti na kako sivo januarsko jutro pričara sončne žarke, kakršni so v minulih tednih božali Vipavsko dolino.
Hitra marelična pita
Marelice operemo, prerežemo na pol in jim odstranimo koščice.
V skledo natehtamo moko in vmešamo pecilni prašek ter sol. Dodamo hladno maslo, narezano na kockice, in ga med prsti razdrobimo v moko, da dobimo peskasto strukturo. Zatem dodamo jajce in smetano ter na hitro zgnetemo testo.
Razvaljamo ga na rahlo pomokani površini in preložimo v okrogel pekač za pito, ki smo ga premazali s koščkom masla. Povrhu razporedimo marelične polovičke, zatem pito posujemo z žlico rjavega sladkorja.
Pečemo približno 45 minut v pečici, segreti na 180 stopinj Celzija.
Pita je najboljša, ko je še rahlo mlačna, krasna pa je tudi, ko se ohladi.
Marelice operemo, prerežemo na pol in jim odstranimo koščice.
V skledo natehtamo moko in vmešamo pecilni prašek ter sol. Dodamo hladno maslo, narezano na kockice, in ga med prsti razdrobimo v moko, da dobimo peskasto strukturo. Zatem dodamo jajce in smetano ter na hitro zgnetemo testo.
Razvaljamo ga na rahlo pomokani površini in preložimo v okrogel pekač za pito, ki smo ga premazali s koščkom masla. Povrhu razporedimo marelične polovičke, zatem pito posujemo z žlico rjavega sladkorja.
Pečemo približno 45 minut v pečici, segreti na 180 stopinj Celzija.
Pita je najboljša, ko je še rahlo mlačna, krasna pa je tudi, ko se ohladi.
Preprosti skutni cmoki
Zdrob, jajce, skuto in ščepec soli zmešamo v gladko zmes. Pustimo pol ure v hladilniku, medtem marelicam odstranimo koščice – če so sadeži veliki, za cmok uporabimo polovico, če so manjši, vanj zavijemo celo.
Po pol ure na površino, ki smo jo malo posuli z zdrobom, prevrnemo testo. Oblikujemo ga v debelejši svaljek in z nožem razrežemo na deset delov. Marelice (ali polovičke) zavijemo v testo in oblikujemo krogle. Pazimo, da cmoke dobro zatesnimo, sicer bodo med kuhanjem razpadli.
Cmoke kakšnih deset minut kuhamo v slanem kropu, ki naj le rahlo brbota – če bo preveč noro vrelo, spet tvegamo, da cmoki razpadejo.
Postrežemo s prepraženimi drobtinicami in rjavim sladkorjem.
Zdrob, jajce, skuto in ščepec soli zmešamo v gladko zmes. Pustimo pol ure v hladilniku, medtem marelicam odstranimo koščice – če so sadeži veliki, za cmok uporabimo polovico, če so manjši, vanj zavijemo celo.
Po pol ure na površino, ki smo jo malo posuli z zdrobom, prevrnemo testo. Oblikujemo ga v debelejši svaljek in z nožem razrežemo na deset delov. Marelice (ali polovičke) zavijemo v testo in oblikujemo krogle. Pazimo, da cmoke dobro zatesnimo, sicer bodo med kuhanjem razpadli.
Cmoke kakšnih deset minut kuhamo v slanem kropu, ki naj le rahlo brbota – če bo preveč noro vrelo, spet tvegamo, da cmoki razpadejo.
Postrežemo s prepraženimi drobtinicami in rjavim sladkorjem.
Marelična marmelada
Marelice operemo in jim odstranimo koščice. Premestimo jih v večji lonec, pod njim zakurimo, marelice pa zmečkamo s paličnim mešalnikom. Če hočemo bolj gladko marmelado, zmešamo do gladkega, sicer pustimo plavati kak večji kos.
Ko zmes zavre, zmanjšamo ogenj in pustimo, da le malo brbota 15 minut. V manjšo skodelico odmerimo želin in ga zmešamo z dvema žlicama sladkorja.
Zdaj dodamo preostali sladkor ter ingver v prahu ter kuhamo še 5 minut.
Potem povrhu narahlo posujemo še z želinom, zmešanim s sladkorjem, dobro premešamo in postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vsega. Kuhamo še zadnjih 5 minut, potem marmelado še vročo vlijemo v čiste kozarčke, ki smo jih segreli v pečici. Pri tem opravilu nam bo zelo prav prišel širok lijak za marmelade, ki ga kupimo za nekaj evrov v vsaki trgovini s kuhinjskimi pripomočki. Še prej pa vlijemo rum v globok krožnik in vanj pomočimo robove segretih kozarcev in tudi notranjost pokrovčkov. Če kapne nekaj kapljic na vrh marmelade, ne bo nič hudega. Kozarčke dobro zapremo in prevrnemo na pokrovček. Čez pol ure jih obrnemo nazaj, nato pa pokrijemo z odejo, da se do jutra povsem ohladijo.
Marelice operemo in jim odstranimo koščice. Premestimo jih v večji lonec, pod njim zakurimo, marelice pa zmečkamo s paličnim mešalnikom. Če hočemo bolj gladko marmelado, zmešamo do gladkega, sicer pustimo plavati kak večji kos.
Ko zmes zavre, zmanjšamo ogenj in pustimo, da le malo brbota 15 minut. V manjšo skodelico odmerimo želin in ga zmešamo z dvema žlicama sladkorja.
Zdaj dodamo preostali sladkor ter ingver v prahu ter kuhamo še 5 minut.
Potem povrhu narahlo posujemo še z želinom, zmešanim s sladkorjem, dobro premešamo in postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vsega. Kuhamo še zadnjih 5 minut, potem marmelado še vročo vlijemo v čiste kozarčke, ki smo jih segreli v pečici. Pri tem opravilu nam bo zelo prav prišel širok lijak za marmelade, ki ga kupimo za nekaj evrov v vsaki trgovini s kuhinjskimi pripomočki. Še prej pa vlijemo rum v globok krožnik in vanj pomočimo robove segretih kozarcev in tudi notranjost pokrovčkov. Če kapne nekaj kapljic na vrh marmelade, ne bo nič hudega. Kozarčke dobro zapremo in prevrnemo na pokrovček. Čez pol ure jih obrnemo nazaj, nato pa pokrijemo z odejo, da se do jutra povsem ohladijo.